Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Monday, October 10, 2005

Informatičke kompanije za decu sa posebnim potrebama
"Prozor u svet" za najugroženije mališane

Neke od najvećih domaćih informatičkih kompanija, okupljene oko Microsoftove System Builder Chanell grupe, započele su jednu od najvećih humanitarnih akcija namenjenih deci – "Prozor u svet".
Akcija je usmerena ka deci sa oštećenim vidom i sluhom, deci izbeglicama i deci bez roditeljskog staranja. Microsoft System Builder Chanell doniraće računare i računarsku opremu ustanovama kojima je pomoć najpotrebnija, saopšteno je prošle nedelje na konferenciji za novinare koju su organizovale učesnice akcije.
Do sada najveću humanitarnu akciju čiji je cilj kompjutersko opismenjavanje dece sa posebnim potrebama podržalo je i Ministarstvo prosvete i sporta, koje će aktivno učestvovati i u daljem toku akcije.
U ime Ministarstva prosvete i sporta to je obećao državni sekretar za prosvetu i sport Vekislav Janićijević, koji je pozdravio ove humane ciljeve informatičara, jedne od ekonomski najperspektivnijih i najobrazovanijih stručnjaka kod nas.
Microsoft, zajedno sa svojim partnerima, poziva sve koji mogu da pomognu na bilo koji način, da se priključe akciji i deci sa posebnim potrebama otvore "prozor u svet", rečeno je ovom prilikom.
Pozivamo i sve medije, koje vidimo kao ključne partnere u širenju konkretnih poruka i vrednosti, da nam pomognu da skrenemo pažnju javnosti na probleme dece sa posebnim potrebama i time doprinesemo da ova deca zaista bolje žive – kažu u Microsoftu.
Namera je da se tokom oktobra i novembra računarima i računarskom opremom snabdeju ciljane dečje ustanove u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Prilikom odabira ustanova uzete su u obzir mogućnosti dece, stvarne potrebe ustanova i predlozi stručnih lica. Poklonjeni računari biće namenjeni isključivo deci.

Microsoft otvorio razvojni centar u Beogradu
Pamet ostaje u zemlji

Nakon zemalja kao što su Kina, Indija i Irska, i Srbija će dobiti Microsoftov razvojni centar. Razvojnim centrom u Beogradu će rukovoditi Bodin Drešević, Microsoftov veteran i jedan od naših najuspešnijih IT stručnjaka u svetu. “Otvaranje Razvojnog centra i povratak Bodina Dreševića najslikovitije govore o ozbiljnosti namera Microsofta u našoj zemlji i predstavljaju veliko priznanje beogradskoj kancelariji kompanije” – kažu u Microsoftu


“Verujem da otvaranje ovog Razvojnog centra predstavlja jednu od najimpresivnijih direktnih investicija u Srbiji, što našu zemlju čini istaknutim predstavnikom zemalja u kojima se tržište informacionih tehnologija ubrzano razvija“, izjavio je ovom prilikom Dejan Cvetković, generalni direktor lokalne kancelarije Microsofta, dodavši:
- Naša Vlada i Microsoft žele istu stvar – da zadrže pametne i obrazovane radnike u Srbiji. Ovaj Razvojni centar stavlja Srbiju u srce tehnološke mape sveta, odakle više nikad neće otići.Razvojni centar će se baviti projektima vezanim za Tablet PC tehnologiju. Na Tablet PC računaru korisnici mogu unositi tekst u bilo koji program putem prepoznavanja rukopisa ili hvatati beleške pišući elektronskom olovkom po ekranu. Tablet PC omogućava korisnicima da koriste svoj računar na više mesta i na više načina nego bilo koji drugi postojeći sistem. Za sada postoje prepoznavači rukopisa samo za najveće svetske jezike: engleski, nemački, francuski, španski i italijanski, kao i četiri najznačajnija istočnoazijska jezika. Jedan od projekata beogradskog Razvojnog centra biće razvijanje prepoznavača rukopisa za veliki broj evropskih jezika.

„Veoma smo uzbuđeni zbog otvaranja Razvojnog centra za Tablet PC u Beogradu. Verujemo u potencijal lokalnih stručnjaka koji će pod iskusnim vođstvom učiniti da ovo postane regionalni centar za tehnološke inovacije i ekonomski rast. Željno iščekujemo prve rezultate koji će proisteći iz ovog partnerstva“, rekao je tim povodom Kurt Geisel, menadžer Tablet PC tima u Redmondu, sa kojim će Razvojni centar u Beogradu najbliže sarađivati.U početku, Razvojni centar će činiti desetak stručnjaka iz različitih oblasti računarske tehnologije. Centar će zapošljavati talente iz cele Evrope, ali najviše zaposlenih dolaziće upravo iz Srbije i regiona. Microsoftov projekat dobio je značajnu podršku političara, kako domaćih, tako i stranih predstavnika u našoj zemlji.
Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus osvrnuo se na ogroman napredak tehnike, od đačkih tablica i krede do "elektronske sveske", odnosno prenosnih računara.
- Srbija više nije tehnološki zapećak sveta – rekao je Labus, podržavši otvaranje i drugih, novih sličnih firmi u našoj zemlji, zasnovanih, osim klasične industrije, i na uslugama, kao globalno rastućoj ekonomskoj grani.
Zahvaljujući tehnologiji, prvenstveno računarima i internetu, naši stručnjaci moći će da rade ovde i istovremeno budu deo sveta. "Za Vladu je ovo dobar znak", istakao je potpredsednik Vlade Srbije.
Republički ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić pozdravio je značajnu ulogu naših ljudi (Cvetkovića i Dreševića) u ovom značajnom poslu kompanije Microsoft i ocenio je da naša zemlja do tehnološkog napretka može da dođe razvojem tehnoloških "parkova" – istraživačkih centara vezanih za velike univerzitetske centre, usvajanjem sertifikata znanja i veština te uvođenjem elektronske vlade u državnu upravu.
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Polt naglasio je da je otvaranje Razvojnog centra veliki gest poverenja za kancelariju Microsofta u Beogradu i čitavu Srbiju i Crnu Goru i preporučio je da se što agresivnije nastavi u istom pravcu – uklanjanjem prepreka za obimnije strane investicije u našu zemlju.
- Privatni sektor, a ne vlade, stvaraju nova radna mesta – rekao je Polt, izrazivši zadovoljstvo što su SAD i dalje vodeće u investicijama u SCG.
Stiven Mekgibon, jedna od zvezda dolazeće Sinergije, Microsoftov šef tehnološke službe za Istočnu Evropu, podvukao je da su mali projekti klica svakog većeg razvoja i istakao je da, osim lepih razgovora o ulaganjima, treba razmotriti i problem softverske piraterije i legalizacije softvera. On smatra da Srbija ima šansu u razvoju jednog svetskog trenda, Tablet PC-ja, koji će jednog dana po rasprostranjenosti preuzeti ulogu koju danas imaju klasični, "desktop" PC računari.
Ova direktna strana investicija, između ostalog, ima za cilj i da podstakne Microsoftove partnere, ali i konkurentne, da u Srbiji ulažu u informatički sektor, u "najčistiju tehnologiju današnjice".
Pre godinu dana suma Microsoftovih ulaganja u našoj zemlji iznosila je oko dvadeset miliona dolara, a direktor beogradske kancelarije ove kompanije nada se da bi za godinu dana ovaj iznos mogao da bude duplo viši.


Stručnjak i inovator

Bodin Drešević je veliko ime u svetu računara. Diplomirao je fiziku na PMF-u u Beogradu 1985. Doktorirao je teorijsku fiziku 1989. na University of Washington, Seattle. Disertacija je iz oblasti kvantne optike, na temu za koju je Bodinov mentor Hans Dehmelt dobio Nobelovu nagradu. Učestvovao u razvoju svih verzija Microsoftovih operativnih sistema koji su bazirani na Windows NT tehnologiji, zaključno sa operativnim sistemom Windows XP. U zvanje Development Lead unapređen je 1995. KLJučni je lider i dizajner u razvoju i implementaciji čuvene ClearType tehnologije, koja je dramatično popravila kvalitet teksta na svim, a naročito LCD ekranima. Od 2000. godine zaposlen je u Grupi za prepoznavanje rukopisa, koja je zatim prerasla u Tablet PC grupu. Jedan od ključnih idejnih lidera i arhitekata Tablet PC proizvoda. Od novembra 2002. radi kao Development Manager za Tablet PC. Autor je i koautor tridesetak softverskih patenata.


Borba protiv piraterije
Tajni kupci softvera uskoro u akciji

Zbog utvrđivanja stanja na tržištu i poboljšanja odnosa sa partnerima, beogradska kancelarija Microsofta namerava da pokrene projekat Tajni kupac (Mystery Shopper). Projekat bi obuhvatio celu Srbiju, a za one koji budu pokazali najbolje rezultate u prodaji Microsoftovog softvera, predviđene su i vredne nagrade.Najavljujući mogućnost ovakve akcije na jednom od sastanaka sa partnerima, Nikola Mirčić, direktor prodaje za mala i srednja preduzeća Microsoftove kancelarije za Srbiju i Crnu Goru, rekao je:- Domaća kancelarija Microsofta namerava da angažuje tzv. Mystery Shoppere, iliti Tajne kupce, koji će imati za zadatak da utvrde da li neko, i u kojoj količini, prodaje nelegalni softver. Moram da naglasim da cilj akcije nije kažnjavanje bilo koga, već utvrđivanje stvarnog stanja na tržištu softvera u Srbiji. Mi znamo da pojedine firme koje prodaju računarsku opremu, nažalost, prodaju i nelegalan softver, i naš cilj je, logično, da takve stvari svedemo na što manju meru. Mi u potpunosti verujemo našim partnerima i svesni smo da većina njih prodaje originalan softver. Upravo zbog te činjenice Microsoft će nagraditi partnere i prodavce koji budu imali najbolje rezultate u prodaji legalnog softvera. Na kraju projekta Tajni kupac njih čekaju veoma vredne nagrade koje za sada nećemo otkrivati, ali mogu samo da kažem da će se posvećenost prodaji originalnog softvera u narednom periodu veoma isplatiti. – rekao je Mirčić.