Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Thursday, September 27, 2007

Bojazan ministarke o tehnološkom parku u Inđiji

Šteta za domaći IT?

Povodom informacije o ulaganju indijskog kapitala u opštinu Inđija, Aleksandra Smiljanić, ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo, izdala je sledeće saopštenje:

Juče je objavljena vest o velikoj investiciji u izgradnju tehnološkog parka u Inđiji. Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo Republike Srbije nije bilo uključeno u ovaj projekat, niti konsultovano. Ni na osnovu razgovora sa ministrom Mlađanom Dinkićem, ni na osnovu vesti iz medija, nije jasna sadržina ovog projekta. Nije jasno ko u šta ulaže, kao što nije jasno kakve će koristi od tog poduhvata imati građani Srbije i država.

Jedan od argumenata ministra Dinkića je da će to omogućiti zapošljavanje mladih u Srbiji. Prema saznanjima u našem Ministarstvu, nema problema sa zapošljavanjem u IT sektoru u Srbiji, posla ima za stručnjake koji hoće da rade u našoj zemlji. Nije jasno, takođe, ko će biti zaposlen u tehnološkom parku u Inđiji – građani Srbije ili stranci.

Uvažavam dostignuća IT sektora u Indiji i podržavam ravnopravnu saradnju s indijskim stručnjacima. Izražavam, međutim, bojazan da ako se ovaj projekat ne osmisli na pravi način, može da nanese štetu domaćoj IT industriji.

Tuesday, September 25, 2007

Besplatna digitalna medijska arhiva u pančevačkoj biblioteci

Najveća digitalna medijska dokumentacija u Srbiji, sa gotovo milion novinskih tekstova iz dnevne i nedeljne štampe arhiviranih od početka 2003. godine naovamo, od 11. septembra je u internet čitaonici Gradske biblioteke Pančeva na raspolaganju građanima ovog grada.

Narednih godinu dana Pančevci mogu da koriste i pretražuju aktuelnu arhivu Medijske dokumentacije Ebart, u kojoj su pohranjena kompletna izdanja petnaestak dnevnih i nedeljnih novina koje izlaze na teritoriji cele Srbije, i odabrani tekstovi iz najvećih lokalnih nedeljnika, među kojima i Pančevca. Arhivi se pristupa preko Ebartovog sajta www.arhiv.co.yu.

Najstariji arhivirani tekst datira od 3. januara 2003. godine, a poslednji od pre 48 sati, koliko je predviđeno propisima o zaštiti autorskih prava štampanih medija. Arhiva je razvrstana u 12 pregleda i potpuno pretraživa, a dnevno se ažurira sa prosečno 1000 novih tekstova. Osim pregleda po rubrikama, koji sadrži svu štampu u pojedinoj godini, postoji još 11 pregleda prilagođenih različitim potrebama korisnika i uobličenih po jasnim i razumljivim kriterijumima. Među njima je i pregled tekstova po mestima, u okviru kojeg građani mogu da prate šta se u štampi objavljuje o različitim oblastima života u njihovom gradu.

Program besplatnog povezivanja biblioteka sa ovom novinskom arhivom Medijska dokumentacija Ebart počela je 2005/2006. godine u saradnji s Narodnom bibliotekom Srbije (NBS) i uz podršku Ministarstva kulture Srbije. Tada je ta vrsta javnog servisa ustupljena matičnim bibliotekama NBS u 24 opštine i grada u Srbiji.

Nastavak programa, čiji je cilj da ovu vrstu javnog servisa učini dostupnim što većem broju građana Srbije, ovog puta omogućila je Telenor fondacija, a na preporuku Narodne biblioteke Srbije odabrano je 20 biblioteka. Projekat je počeo u avgustu, kada su zaposleni u pančevačkoj biblioteci obučeni za korišćenje i pretraživanje ove obimne baze podataka.

Medijska dokumentacija Ebart konsalting jedina u Srbiji ima elektronsku arhivu štampe kojoj je pristup moguć preko interneta. Tu dokumentaciju koristi više desetina medija, međunarodnih i domaćih organizacija i institucija, kulturnih ustanova, nevladinih organizacija, političkih stranaka, kompanija i pojedinaca. Od 2005. godine Ebart pravi i prvu onlajn video arhivu udarnih informativnih emisija najgledanijih televizija u zemlji. Specijalizovan je za raznovrsne medijske analize, učestvuje u realizaciji brojnih projekata koji se odnose na manjine, reformu pravosuđa, profesionalizaciju medija.

Telenor fondacija, osnovana u martu ove godine, za nepunih pet meseci rada podržala je i relizovala više od petnaest pažljivo biranih projekata. Program besplatnog povezivanja biblioteka sa novinskom arhivom prepoznat je kao značajan razvojni projekat. Fondacija podržava i projekte iz oblasti obrazovanja mladih, kulture, umetnosti, kao i one koji se bave ugroženim društvenim grupama.

Javna rasprava o strategiji za poštanske usluge

Kontrolisani monopol za univerzalni servis

Javna rasprava o Osnovama za izradu Strategije poštanskih usluga biće održana u četvrtak, 27. septembra, na Saobraćajnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Vlada, na predlog Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo (MTID), nadležnog za poslove poštanskih usluga, utvrđuje politiku i strategiju razvoja, kao i osnovna opredeljenja i principe obavljanja poštanskih usluga, rukovodeći se javnim interesom u ovoj oblasti, profesionalnim principima poštanske struke, načelima Svetskog poštanskog saveza (SPS), drugih međunarodnih organizacija, kao i preuzetim međunarodnim obavezama iz oblasti poštanskog saobraćaja u Republici Srbiji, kaže se u saopštenju države.

Osnove daju jasan okvir, polazne elemente, strateške ciljeve i prioritete na osnovu kojih će se doneti Strategija razvoja poštanskih usluga Srbije. Strategija predstavlja osnovni dokument za razvoj poštanskih usluga, s jasnim opredeljenjem za uvođenjem deregulacije, liberalizacije, odnosno konkurencije na tržištu poštanskih usluga.
Osnove naglašavaju i opredeljenje da se građanima i privredi obezbedi kvalitetna univerzalna poštanska usluga na celoj teritoriji, pod jednakim uslovima, bez diskriminacije i po pristupačnim cenama. Republika Srbija se opredelila da finansiranje univerzalnog servisa obezbedi preko kontrolisanog monopola opredeljivanjem skupa rezervisanih usluga kao ekskluzivnog prava Javnog poštanskog operatora (JPO), uz postepenu liberalizaciju, smanjivanjem limita za rezervisane usluge.

Najvažniji strateški ciljevi Srbije vezani su za stvaranje stabilne regulative i legislative, kao preduslova za razvoj tržišta poštanskih usluga i obezbeđivanje pružanja kvalitetne univerzalne poštanske usluge po pristupačnim cenama, restrukturiranje JPO, njegovo tehnološko osavremenjavanje i transformaciju u efikasno preduzeće intenzivnim investiranjem u osnovnu delatnost, aktivnije učešće države u delu standardizacije adresa adresnim kodom i korišćenje adresnog koda za vezivanje drugih baza podataka državnih organa koje kao atribut imaju adresu, vođenje tarifne politike koja treba da obezbedi finansiranje univerzalne poštanske usluge.

Kao prioriteti navode se aktivnosti koje treba preduzeti da bi se stvorili uslovi za regulisanje tržišta poštanskih usluga, i to stručno i kadrovsko ojačavanje MTID u pogledu nadzora i formiranje regulatornog tela koje će imati zadatak da uspostavi tržišne odnose i kontroliše monopol JPO. Pored ovih prioriteta potrebno je što pre definisati strategiju u oblasti poštanskih usluga i doneti akcioni plan razvoja tržišta poštanskih usluga. Bitan prioritet je i izgradnja GPC Beograd, kao najvažnijeg preradnog kapaciteta i ubrzano restrukturiranje JP PTT saobraćaja Srbija, s intenzivnim investicijama u osnovnu delatnost.

Manja naknada Srbije za ITU – pomoć sektorskom razvoju

Na ovogodišnjem zasedanju u Ženevi Savet Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) usvojio je rezoluciju kojom se prihvata zahtev Republike Srbije da joj se četiri puta umanji godišnja novčana kontribucija za period od 2008. do 2011. godine. U apsolutnom iznosu, ovo smanjenje godišnje iznosi 60.000 švajcarskih franaka (sa 80.000 na 20.000). Ovo smanjenje predstavlja indirektnu podršku Ministarstvu za realizaciju utvrđenih ciljeva, a ima osnovu i u ITU rezoluciji 126.

- Ovaj argumentovani zahtev za umanjenje kontribucije bio je jedan od razloga za posetu delegacije ministarstva Ženevi, odnosno ITU. Pokazano razumevanje prema našim potrebama i mogućnostima nas ohrabruje, ali i obavezuje da se aktivnije uključimo u rad relevantnih tela ITU, čime ćemo dati pozitivan doprinos aktivnostima ITU, a ujedno doprineti bržem i kvalitetnijem realizovanju zacrtanih ciljeva – kaže se u saopštenju ministarstva.

IT panel u San Francisku

Američko-srpski samit na proleće

IT panel u organizaciji Kongresa srpskog ujedinjenja, a uz podršku Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, biće održan 27. oktobra u San Francisku.

Cilj panela je uspostavljanje poslovnih veza između američkih i srpskih IT kompanija u oblasti informacionih tehnologija i davanje mogućnosti američkim kompanijama da dođu u Srbiju u većem broju i da tu razviju poslovanje kroz različite vidove rada.
Jedan od ciljeva skupa je i uspostavljanje tehničkih centara u Srbiji, uz podršku američkih kompanija, kao i saradnja akademskih institucija Srbije i SAD u oblasti informacionih tehnologija.

IT panel u San Francisku je pripremni sastanak u okviru godišnje konferencije Kongresa srpskog ujedinjenja, na kom će biti razrađen plan projekta "Američko-srpski IT samit", biti preuzete međusobne obaveze i biti oformljena grupa koja će raditi na organizaciji skupa, čije je održavanje predviđeno za proleće 2008. godine.

Zainteresovani za učešće na IT panelu mogu da se jave na telefon Kongresa srpskog ujedinjenja u Beogradu – 011 32 82 960, kao i na elektronske adrese sanja.blagojevic@serbianunity.net ili kabinet@mtid.sr.gov.yu.

Oni koji nisu u mogućnosti da putuju na ovaj skup ili pošalju svoje predstavnike, na navedene adrese mogu poslati svoje ideje, predloge i stavove, koji bi mogli da budu uključeni u rad IT panela u San Francisku.

Javna diskusija o upravljanju domenom .RS

Dve sedmice za primedbe i predloge

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) obaveštava javnost da su pripremljeni nacrti dokumenata koji će regulisati budući proces registracije .RS internet domena.
Ovi dokumenti stavljeni su na dvonedeljnu javnu raspravu, koja će trajati od 24. septembra do 8. oktobra 2007. Svi zainteresovani mogu da nađu dokumente i formular za slanje komentara na sajtu RNIDS.

Reč je o dokumentima koji, između ostalog, govore o tome ko će moći da registruje .RS domen, na koji način, kako će teći proces prelaska sa .YU na .RS, kako će se rešavati sporovi oko .RS domena i kako postati ovlašćeni registar .RS domena. Nakon okončanja javne rasprave, na osnovu pristiglih sugestija, skupština RNIDS će konačno usvojiti pomenute dokumente, što će biti važan korak ka uvođenju u upotrebu novog internet domena Srbije, koje se očekuje do kraja godine. Međunarodna organizacija Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (ICANN) saglasila se početkom septembra s dodelom novog nacionalnog internet domena Republike Srbije, kojim će upravljati RNIDS. Svojom odlukom, ICANN je predvideo da se prelazak sa .YU na .RS domene okonča do 30. septembra 2009.

Dokumenta za javnu raspravu mogu se preuzeti na internet stranici www.rnids.yu/page.php?file=00050.html&list=3, a komentari se mogu slati putem formulara na istoj strani. Poželjno je da komentari budu u formi konkretnog teksta člana koji se menja, dodaje ili briše, kažu u RNIDS.

Nakon završetka javne rasprave od dve nedelje, korigovane nacrte dokumenata treba da usvoji skupština RNIDS, posle čega počinje njihova primena.

Diskusija o nacrtima dokumenata će se voditi na stručnim internet forumima EliteSecurity (www.elitesecurity.org/f230) i DevProTalk (www.devprotalk.com/t1198-registar-nacionalnog-internet-domena.html).

Srbija u Second Life-u

Na jednom od najpopularnijih svetskih sajtova, virtuelnom svetu Second Life, od utorka će biti predstavljena i Srbija, kroz projekat Serbia Under Construction, najavila je u ponedeljak kompanija Publicis.

Svečano otvaranje projekta Serbia Under Construction najavljeno je za utorak u 20 časova u Beton hali u Beogradu, nastupom uživo na Second Life direktora Beogradske filharmonije, pijaniste Ivana Tasovca, koji je poslednji put nastupao 1998. godine, a koji će odsvirati skerco Druge sonate Sergeja Prokofjeva, Allegro Marcato.

Sajt Second Life je online trodimenzionalna simulacija sveta na kojem je Publicis grupa zakupila virtuelno ostrvo Srbija za 6.000 dolara, izjavila je na predstavljanju novog broja časopisa "Marketing Srbija" menadžer u Publicisu Anja Petrovski.

Telekom Srbija, navela je ona, postala je prva domaća kompanija koja će se promovisati na tom sajtu, koji je 2003. kreirala kompanija Linden lab i koji koristi 8,5 miliona ljudi.

Na virtuelnom ostrvu Srbija moći će da se predstave i druge domaće kompanije, ali i svi relevantni dogadjaji i ustanove koje su važne za promociju zemlje, rekla je Petrovski.

Ona je navela da je u planu da se na ostrvu izgradi virtuelna zgrada Ministarstva za dijasporu, Muzej Nikole Tesle, ali i da se predstave turniri tenisera Novaka Djokovića.

Prognozira se da će broj posetilaca sajta Second Life do marta naredne godine biti preko 25 miliona, kazala je ona i dodala da Srbiji trenutno pristup tom sajtu ima oko 500 ljudi.

Prema njenim rečima, novi vid komunikacije i marketinga prepoznale su mnoge svetske kompanije. Na sajtu Second Life su prisutni i francuski prdsednik Nikola Sarkozi koji je otvorio svoje izborno sedište, Hilari Klinton, pevač grupe U2 Bono Voks, a premijeru su imali i filmovi poput "Pirata sa Kariba", objasnila je Petrovski, dodajući da su posetioci sajta tehnološki obrazovani ljudi starosti oko 35 godina.

Direktor direkcije za usluge Telekom Srbije Igor Jecl rekao je da se ta kompanija odlučila za pristup sajtu Second Life kao novom načinu komunikacije u kome je budućnost.

On je najavio da će Telekom uvesti nekoliko novih usluga kao što je prvi "web self care" koji će omogućiti korisnicima direktno upravljanje računima u realnom vremenu, a naredne godine će početi i uvodjenje IT televizije.

(Beta)

Monday, September 24, 2007

Otvoreni dan za buduće Čivning stipendiste, Britanski savet, 2. oktobar

Britanski savet u Srbiji poziva sve kandidate zainteresovane za postdiplomske studije u Velikoj Britaniji u školskoj 2008/09. godini da u utorak 2. oktobra, u Beogradu, Terazije 8/I, razgovaraju s predstavnicima britanske ambasade, Britanskog saveta i bivšim stipendistima o mogućnostima studiranja u ovoj zemlji.

Čivning (Chevening) stipendiju (www.chevening.com) dodeljuje britanska vlada za postdiplomske studije u Velikoj Britaniji. Namenjena je izuzetnim studentima čiji je akademski ili profesionalni rad usmeren na oblasti međunarodnog prava, diplomatije, razvoja i rukovođenja institucijama javnog sektora, novinarstva i zaštite životne sredine.

Zainteresovani kandidati moći će da dobiju sve informacije od 12 do 16 sati u razgovoru s Keti Kotrel, prvim sekretarom britanske ambasade, Ivanom Vukovojac, menadžerom za obrazovanje Britanskog saveta, kao i bivšim stipendistima.

Od podneva počinje predstavljanje programa Čivning, posle čega slede pitanja i odgovori, kao i razgovor s bivšim stipendistima do 14 sati, zatim sledi isti program do 16 sati.
Sve dodatne informacije kandidati mogu da potraze na www.britishcouncil.org.yu.

Održano predavanje "Pravci u arhitekturi računara"

„Brzine računara se ne mogu povećavati, a problemi s hlađenjem čipova više se ne mogu rešavati na stari način“, istakao je akademik Miloš Ercegovac, koji je 20. septembra na SANU održao predavanje „Kako dobiti više za manje: pravci u arhitekturi računara“.

Jedno od rešenja je „čip multiprocesor“, koji omogućava da se za 55 odsto povećaju performanse čipa i za 40 odsto smanji potrošnja električne energije i zagrevanje čipa. Ovo je i dalje korišćenje Fon Nojmanove arhitekture računara i postojećih informacionih tehnologija, ali se primenom više manjih tranzistora ostvaruje tehnološki napredak, dobijaju veći kapaciteti računara i smanjuje potrošnja električne energije.

Ercegovac je profesor na Kalifornijskom univerzitetu i inostrani član SANU. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu 1965. godine i radio u Institutu Mihajlo Pupin od 1966. do 1970.

Održana poslovna konferencija Ericssona Beogradu

Rešenja za veliki biznis

Jedan od vodećih svetskih proizvođača telekomunikacione opreme, Ericsson, bio je u Beogradu domaćin dvodnevnog seminara, organizovanog da ovdašnjem tržištu predstavi rešenja za velika preduzeća (enterprise sektor), čime želi da oblikuje buduće mobilne i širokopojasne internet servise.

- Cilj Ericssona je da postane glavni pokretač u “svekomunicirajućem okruženju”, u svetu gde moćna oruđa komunikacije omogućavaju ljudima lakši i ispunjeniji život. Enterprise komunikacija, uz vrhunsku ekspertizu IMS rešenja, ima centralno mesto u postizanju ovog cilja. Naša vizija zahteva partnerstvo s vodećim igračima u industriji, kako bismo zajedno uvodili novine u razvoj poslovanja. Takođe, to zahteva prepoznavanje potreba ljudi i prihvatanje novih rešenja, čime se podstiče stvaranje novog komunikacijskog tržišta – izjavio je Bo Anderson, predsednik Ericssona za Srbiju i Crnu Goru.

Ericsson ističe uključivanje u mobilnost uz pomoć resursa sopstvenog širokopojasnog internet protokola (IP), kojim se postiže sjedinjenje fiksno-mobilnih, govorno-pisanih, javno-privatnih mreža. Strategijom „ujedinjene mobilne komunikacije“ razvija se mobilna infrastruktura i uvode novi standardi. Firma u svojim poslovnim rešenjima primenjuje arhitekturu i komponente IMS (IP multimedijalnog podsistema), čime se omogućava stvaranje takozvanih „all-IP“ (sve preko internet protokola) preduzeća budućnosti.
Napredna mobilna rešenja, kao što su „jedan telefon“, multimedijski server i „enterprise mrežni prolaz“, pružaju pravu mobilnost, pospešuju produktivnost i ekonomičnije poslovanje, postajući tako praktična realnost za preduzeća – naglašavaju u kompaniji.

Kao najveći isporučilac telekomunikacione opreme, Ericsson ima najveći udeo na tržištu mobilne telefonije, a najveći potencijal na lokalnom tržištu vidi u fiksnim i širokopojasnim mrežama, proširenju 3G mobilnih mreža, servisima, poslovnim i multimedijalnim tehnologijama.
Velika preduzeća i institucije uprave su potencijalni klijenti navedenih rešenja i proizvoda, kao što su Ericsson IP Private Branch eXchange (PBX), Fixed Wireless Terminals (FWT), Voice over Wireless Local Area Networks, Call Centre i novi spektar IP telefona.
Ovim ujedinjena mobilna komunikacija čini poslovne procese efikasnijim, omogućavajući pristup informaciji u realnom vremenu.

Thursday, September 20, 2007

znanje.infostud.com - novi Infostudov sajt

Infostud je u septembru pokrenuo još jedan novi sajt – znanje.infostud.com koji pruža informacije o obuci, stručnom obrazovanju i samostalnom usavršavanju, "popularizuje stalno učenje i pomaže ljudima da napreduju na ličnom i profesionalnom planu", saopštavaju iz ove kompanije.
- Sloganom “Uspeh se uči”, Infostud i njegov novi sajt žele da kod ljudi podstaknu razvoj svesti o neophodnosti učenja i napredovanja tokom celog života, ali i da utiču na širenje izbora kvalitetnih mogućnosti za usavršavanje u zemlji i inostranstvu - navodi se u saopštenju Infostuda.

Na sajtu se mogu naći informacije vezane za kurseve različitih poslovnih veština, jezika, računara, veliki broj konkursa za predavanja i konferencije u zemlji i inostranstvu, izbor domaćih i stranih seminara u oblasti ličnog i profesionalnog usavršavanja, stipendije za različite projekte i istraživanja, pregled profesionalnih studija, saveta i uputstava za usavršavanje mladih...

- Želja nam je bila da napravimo sajt koji će kod ljudi razviti samoinicijativu po pitanju napredovanja i sticanja veština koje su potrebne za lični i profesionalni razvoj. Novim sajtom želimo da pomognemo ljudima da odaberu pravi smer, ali i efikasne metode sopstvenog usavršavanja u skladu s ličnim sklonostima i mogućnostima - kaže ovim povodom Andrijana Mazinjanin, zadužena za obrazovne sajtove Infostuda.

Novi Infostudov sajt nalazi se na http://www.znanje.infostud.com/

Wednesday, September 19, 2007

Globalni pregled informacione sigurnosti u 2007.

Klijenti najčešće sami odaju poverljive podatke

Istraživanjem, koje Deloitte sprovodi petu godinu za redom, obuhvaćeno je stotinak vodećih globalnih finansijskih institucija (banaka, osiguravajućih kuća i investicionih kompanija) u Evropi, SAD, Latinskoj Americi, Aziji i Africi.

Najčešći uzrok za narušavanje bezbednosti informacionih sistema u svetskim finansijskim institucijama je i dalje tzv. “ljudski faktor”, pokazuje istraživanje “Globalni pregled informacione sigurnosti u 2007. godini” revizorsko-konsultantske kompanije Deloitte. Najčešće sami klijenti uzrokuju neovlaštene upade u sisteme informacione sigurnosti, koji zlonamernim pojedincima omogućavaju pristup privatnim podacima, a da toga ni sami nisu svesni. Pored klijenata, bezbednost (nenamerno) narušavaju zaposleni u finansijskim institucijama, kao i njihovi poslovni partneri.

Na listi proboja u sigurnosne sisteme vode napadi putem e-maila. Čak 52 odsto finansijskih institucija je protekle godine doživelo više upada u svoj sigurnosni sistem tim putem. Slede virusi i kompjuterski crvi (40%), tzv. phishing i pharming, odnosno korišćenje lažnih e-mailova i lažnih internet stranica (35%) te namerni upadi od strane samih zaposlenih (31%). Na listi su se ove godine po prvi put pojavili i slučajni upadi u sigurnosne sisteme (čak 14%), te problemi izazvani gubljenjem privatnih podataka o klijentima.

Većina top menadžera, obuhvaćenih istraživanjem kompanije Deloitte, svesna je problema mogućeg narušavanja bezbednosti informacionih sistema, ali brigu o tome prepušta IT sektoru. Zabrinjavajuće je što više od trećine finansijskih institucija još nije razvilo nikakvu sigurnosnu strategiju informacionih sistema. Istraživanje je pokazalo da uprkos tome što se budžet za sigurnost informacionih sistema neprekidno povećava, vodeći ljudi u finansijskim institucijama smatraju da i taj nivo ulaganja u bezbednost podataka još uvek zaostaje za realnim potrebama. “Ovi, može se reći kontradiktorni, rezultati ukazuju na postojanje sve većeg bezbednosnog paradoksa – menadžeri su svesni problema informacione sigurnosti, ali ne preduzimaju sve raspoložive korake da bi se on i rešio”, komentariše Nada Suđić, partner Sektora za upravljanje rizicima preduzeća u kompaniji Deloitte.

Što se tiče tehnologije zaštite, očekivano prednjače antivirusni programi, koje koristi 99% ispitanika, firewallovi i zaštita od spamova, dok je na začelju biometrija (svega 10%) i RFID tagovi (8%). Naime, većina ispitanika ističe da najradije čekaju da neka tehnologija postane standard (a prema tome i da pojeftini), pa se tek onda odlučuju da je uvedu.

Finansijske bi organizacije trebalo posebno da zabrinjava nesvesno ugrožavanje sigurnosti od strane samih klijenata. Klijenti često prosleđuju prevarantima poverljive informacije i otvaraju im “zadnja vrata” prema podacima pohranjenim u finansijskim institucijama. Konkretno, kršenje sigurnosti najčešće izgleda ovako - klijent dobija e-mail koji izgleda kao službeni zahtev za dostavu poverljivih podataka (npr. lozinke, broja računa...). Klijent, koji ne sumnja u prevaru i ne proverava zahtev u finansijskoj insituciji, šalje svoje podatke i time nesvesno omogućava prevarantima pristup sopstvenom računu. Zanimljivo je da finansijske institucije, iako neposredno pogođene takvim kršenjima sigurnosti, i dalje većinom odbijaju da preuzmu odgovornost za sigurnost računara svojih klijenata sa kojima posluju preko interneta.

Celokupni rezultati istraživanja nalaze se na
http://www.deloitte.com/dtt/research/0,1015,cid%3D171332,00.html


O Deloitte-u

Deloitte se odnosi na Deloitte Touche Tohmatsu, grupaciju Swiss Verein, na njena društva, članice, na njihove društva-kćerke ili povezana društva. Deloitte Touche Tohmatsu je globalna organizacija društva članica posvećenih kvalitetnom pružanju profesionalnih usluga i saveta. Kroz globalnu strategiju, primenjenu lokalno u skoro 140 zemalja, firma je usredsređena na pružanje usluga. S pristupom intelektualnom kapitalu od 150.000 ljudi u celom svetu, Deloitte pruža usluge iz četiri profesionalne oblasti: revizije, poreza, savetovanja i finansijskog savetovanja. Deloitte pruža usluge za više od 80 posto najvećih svetskih kompanija, kao i velikim nacionalnim kompanijama, javnim institucijama, lokalno važnim klijentima i uspešnim, brzonapredujućim globalnim društvima. Ove usluge ne pruža Deloitte Touche Tohmatsu Verein, a zbog regulatornih i drugih razloga, neka društva članice ne pružaju usluge iz sve četiri profesionalnih oblasti. Deloitte Touche Tohmatsu, kao švajcarsko udruženje (Swiss Verein) i njegova društva članice, ne snose odgovornost za postupke ili propuste drugih članica. Svako društvo članica je posebno i nezavisno pravno lice koje posluje pod imenima Deloitte, Deloitte & Touche, Deloitte Touche Tohmatsu ili drugim sličnim imenom.

U Srbiji profesionalne usluge pružaju Deloitte d.o.o. Beograd, Deloitte d.o.o. Novi Sad, Deloitte d.o.o. Podgorica i Deloitte d.o.o. Banja Luka (u daljem tekstu «Deloitte SRB, CG i RS»), društva članice regionalne organizacije Deloitte Central Europe Holdings Limited. Deloitte SRB, CG i RS su jedno od vodećih društava za profesionalne usluge u zemlji iz četiri profesionalne oblasti: revizije, poreza, savetovanja i finansijskog savetovanja, a navedene usluge pruža više od 150 profesionalnih stručnjaka, iz zemlje i iz inostranstva.

TELFOR 2007, 20.-22. novembar, Centar Sava

Jubilarni 15. telekomunikacioni forum

Društvo za telekomunikacije, Telekom Srbija, JP PTT, Elektrotehnički fakultet iz Beograda i stručna organizacija IEEE organizuju od 20. do 22. novembra u Sava centru 15. jubilarni telekomunikacioni forum TELFOR 2007. Kao internacionalni skup, ima za cilj da razmotri naučne, stručne, pravne, profesionalne, društvene i ekonomske aspekte u oblastima telekomunikacija, informacionih tehnologija i bliskih oblasti (politika, reforme i ekonomika telekomunikacija; tehnike telekomunikacija i IT…).
Kompanije, institucije, autori pojedinici i drugi učesnici iz širih oblasti telekomunikacija i IT dobrodošli su da učestvuju u radu TELFOR-a pod uslovima objavljenim na http://www.telfor.org.yu/. Produženi rok za dostavljanje kompletnih radova je prvi oktobar. Telfor posebno organizuje sekciju za studente osnovnih i diplomskih akademskih studija. U ovoj sekciji radove objavljuju isključivo studenti-autori.

e-Start inicijativa

Inicijativa za formiranje Asocijacije za razvoj ePoslovanja i internet preduzetništva podržana je početkom septembra u Beogradu, na skupu oko 60 stručnjaka koji se bave poslovanjem preko interneta.
Na skupu su razmatrani ciljevi, način delovanja i očekivani efekti formiranja asocijacije, koja smatra da može da doprinese razvoju e-poslovanja i internet preduzetništva, standardizaciji poslovanja, stručnom osposobljavanju i sertifikaciji preduzetnika, informisanju o poslovnim ponudama...
Inicijativa je objavljena na sajtu www.e-start.org, gde je omogućena i stručna rasprava.

VIP Mobile zvanično počeo s radom

Mobilni operater koji se hvali najpovoljnijim cenama svečano je obeležio zvaničan početak rada u Srbiji. Sredinom prošle sedmice u Expo centru na Novom Beogradu održana je Vipova zabava, na kojoj se okupilo mnoštvo ličnosti iz javnog života Srbije, ali i inostranstva, počevši od domaćina, kog su ovom prilikom zastupali predstavnici menadžmenta ne samo Vip mobile, već i čitave Mobilkom Austria grupe, preko visokih predstavnika vlade Srbije i Austrije. Iznenađenje je bilo i prisustvo Nikija Laude, trostrukog svetskog prvaka Formule 1, najpoznatijeg promotera kompanije VIP.

Zvanice je pozdravio menadžment kompanije – Aleksandar Šperl, generalni direktor, Roland Haidner, finansijski direktor i Darko Parun, tehnički direktor, kao i glavni izvršni rukovodilac Telekoma Austria, u čijem sastavu kompanija posluje. Lepih želje i čestitke putem video snimka uputili su predsednik Srbije Boris Tadić i austrijski kancelar Alfred Gusenbauer. U ime vlade Srbije govorila je ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Aleksandra Smiljanić, dok su čestitke u ime Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) stigle od profesora Radunovića, predsednika UO ove institucije.

Massimo Savić i Toni Cetinski govorili su u ime Vip neta iz Hrvatske, Zoran Predin je sve pozdravio iz Slovenije (Simobil), Hristo Stoičkov iz Bugarske za M:tel i Vlatko Stefanovski iz Makedonije (Vip operator).
Zvanični deo programa je završen vatrometom u bojama domaćina, a zabava je nastavljena uz muziku Aleksandre Kovač, koja je i napravila kompanijsku pesmu, grupe Cubismo i Šabana Bajramovića.

Eunet prvi Srebrni partner F-Secure u Srbiji

Kompanija EUnet postala je prvi F-Secure Silver partner za teritoriju Srbije. EUnet Security centar, razvijen u saradnji s F-Securom, posluje već dve godine i paketima za antivirus, antispyware, firewall bezbednost, roditeljskom i spam kontrolom obezbeđuje korisnicima potpuno sigurno krstarenje internetom.

- Odlukom da svojim biznis korisnicima ponudi F-Secure korporativna antivirusna rešenja, EUnet je proširio portfolio svojih usluga i na ovaj segment IT tržišta, a njegovi ljudski i tehnički resursi obezbeđuju visok nivo podrške EUnetovim korisnicima F-Secure proizvoda – istakla je na konferenciji regionalna menadžerka F-Secure-a, Maria Nordgren.

- Saradnjom s F-Secureom uspeli smo za kratko vreme da stvorimo i održimo snažnu i konkurentnu EunetSecurity platformu, sa brzom reakcijom na nove pretnje, koja je jednostavna i fleksibilna u upravljanju - izjavio je Vladimir Miletić, projekt menadžer EUneta.
Za EUnetove korisnike obezbeđena je specijalna pogodnost probnog korišćenja F-Secure zaštitnog servisa u periodu od 30 dana.
Eunet povodom početka školske godine školarcima nudi i popust na svoje usluge od 20 odsto, a više informacija nalazi se na www.eunet.yu

HP predstavio nove tehnologije i usluge namenjene srednjim preduzećima

Jedini sa Global 500.000

HP je proširio svoj portfolio novim proizvodima, rešenjima i uslugama osmišljenim za razvoj poslovanja i smanjenje troškova srednjih preduzeća. Istraživanje koje je firma sprovela pokazuje da dve trećine srednjih preduzeća traži tehnološka rešenja kreirana za njihove specifične potrebe, rekla je Ann Livermore, izvršni potpredsednik HP grupe za tehnološka rešenja.

S ograničenim budžetom i malobrojnim IT osobljem, srednja preduzeća su u situaciji da moraju da postignu bolje rezultate s manje resursa i zato su im neophodna potpuno drugačija rešenja od velikih preduzeća. Nova HP-ova ponuda uključuje HP BladeSystem c3000 – nazvan "Shorty", c3000 je kompaktan orman za blejd servere namenjen manjim i udaljenim lokacijama. On ne traži posebno napajanje električnom energijom i hlađenje, kao ni specijalizovano osoblje koje bi o njemu brinulo. Korisnici mogu ostvariti do trećinu uštede na električnoj energiji i hlađenju; do 60 posto niže troškove veze sa mrežom prostora za skladištenje (SAN); do 94 odsto smanjene potrebe za kablovima, što snižava troškove i kompleksnost.

HP Total Care za srednja preduzeća obezbeđuje personalizovane alate i usluge koji smanjuju rizik poslovanja skraćivanjem vremena tokom kojeg sistem ne radi, ubrzavanjem puštanja u rad i snižavanjem troškova održavanja. HP Total Care nudi podršku u svim fazama životnog ciklusa tehnologije. Prethodno dostupna za grafičke, štamparske i personalne sisteme za krajnje korisnike i mala preduzeća, HP Total Care usluga je sada prilagođena serverskim i skladišnim potrebama Global 500.000.

Osma balkanska konferencija o operacionim istraživanjima - BALCOR 2007

Razmena znanja za opštu primenu

Ove godine Fakultet organizacionih nauka i Jugoslovensko društvo za operaciona istraživanja organizovali su u našoj zemlji Osmu balkansku konferenciju o operacionim istraživanjima – BALCOR 2007 (http://balcor.fon.bg.ac.yu). Skup je održan u Beogradu i na Zlatiboru od 14. do 19. septembra.
Opšti cilj konferencije je da omogući razmenu naučnih i tehničkih informacija o operacionim istraživanjima i da pospeši međunarodnu saradnju, posebno među balkanskim zemljama. Tradicionalno, učesnici predstavljaju teoretska i primenjena dostignuća, a posebna izlaganja imaju cenjeni stručnjaci, kao govornici po pozivu.

Paralelno s Balcorom održan je i Simpozijum o operacionim istraživanjima – SYM-OP-IS 2007. Ovaj nacionalni simpozijum s međunarodnim učešćem tradicionalno okuplja operacione istraživače s ciljem da se na formalni i neformalni način sagledaju i saopšte rezultati teorijskih i praktičnih istraživanja i u direktnom kontaktu razmene informacije od interesa za operaciona istraživanja.
Skup je okupio istraživače, privrednike i studente koji su zainteresovani za operaciona istraživanja i njihovu primenu, a privrednici su se upoznali i s mogućnostima primene operacionih istraživanja u praksi, radi poboljšanja poslovanja preduzeća.

Operaciona istraživanja su svuda oko nas, čulo se na otvaranju, ali ih ljudi ne primećuju u svakodnevnom životu. Oblasti u kojima se najčešće primenjuju su ekologija, meko računarstvo – Soft Computing, ekonomski modeli i ekonometrija, menadžment, ekspertni sistemi – podrška odlučivanju, poljoprivreda i šumarstvo, elektronsko poslovanje, pouzdanost i održavanje, energetika, primene u odbrani, finansije i bankarstvo, predviđanje i planiranje, geoinformacioni sistemi (GIS), rudarstvo i geologija, građevinarstvo, simulacija, grafovi i mreže, softver za operaciona istraživanja, informacioni sistemi, statistički modeli, istraživanje i razvoj, stohastički modeli i vremenske serije, kombinatorna optimizacija, traganje kroz podatke – Data Mining, logistika, transport i saobraćaj, masovno opsluživanje, upravljanje proizvodnjom i zalihama, matematičko modeliranje, upravljanje rizikom, matematičko programiranje, kao i višekriterijumska analiza i optimizacija.

Prvi NIIT centar u Srbiji

U utorak 18. septembra objavljen je početak rada prvog NIIT centra u Beogradu.
Centar je osnovan u okviru English School of Business, nezavisne obrazovne institucije iz Beograda, koja je potpisala ugovor sa NIIT Ltd.

Govorili su ministar inostranih poslova Indije Ananda Šarme, pomoćnik ministra inostranih poslova Zoran Popović i Bhaskar Kailas, NIIT Business Head for Europe and CIS, kao i Đorđe Dukić, predsednik JISA. Centar su otvorili zvaničnici Indije i Srbije i Ljiljana Lazić, osnivač English School of Business, na tradicionalni indijski način, paljenjem lampe i sveća.
Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice, među kojima i ambasador Indije Ajay Swarup, predstavnici Beogradskog univerziteta i vodećih beogradskih firmi koje se bave informacionim tehnologijama...

Zoran Popović je izrazio nadu da će se saradnja Srbije i Indije proširiti i na osnivanje IT parkova. Po rečima Bhaskara Kailasa, ovaj azijski gigant i lider u IT obrazovanju zainteresovan je za plasman svojih programa na srpsko tržište.
Kompanija NIIT Ltd je Golden Partner Microsofta i nalazi se među prvih 15 kompanija u svetu u oblasti IT edukacije.
U planu je otvaranje centara i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Tuesday, September 18, 2007

Kako dobiti više za manje: pravci u arhitekturi računara

Odeljenje tehničkih nauka SANU organizuje predavanje Kako dobiti više za manje: pravci u arhitekturi računara.
Predavač je prof. dr Miloš Ercegovac, profesor na UCLA (SAD) i inostrani član SANU, a skup će biti održan u četvrtak, 20. septembra 2007. u 18 sati, u sali 2 Akademije nauka, Knez Mihailova 35/I.

Zvanično najavljena Sinergija 07

Sinergija 07 – mesto okupljanja IT profesionalaca (saopštenje Microsofta)

Beograd, 18. septembar 2007. – Na današnjoj konferenciji za štampu zvanično je najavljena Sinergija 07, najveća i najuglednija IT konferencija u regionu jugoistočne Evrope. U Master Centru u Novom Sadu od 16. do 19. oktobra očekuje se oko hiljadu IT profesionalaca iz zemlje i regiona, koji će na preko 100 predavanja organizovanih u 12 tematskih celina imati prilike da čuju sve o najnovijim kretanjima na tržištu informacionih tehnologija. Pored toga, posetioci Sinergije 07 saznaće i detalje o novitetima koje Microsoft sprema za kraj ove i početak naredne godine, kao što su Windows Server 2008, SQL Server 2008 i Visual Studio 2008. Naravno, neće biti zaboravljeni ni aktuelni proizvodi, kao što su Windows Vista i Microsoft Office 2007.


„Ove godine nastavljamo put koji je Sinergija trasirala u proteklih šest godina. Prošli smo mnoge faze, od upoznavanja sa informacionim tehnologijama do prošlogodišnjeg pogleda u budućnost. Sada je vreme da ubrzamo stvari, prihvatimo tempo koji nameće moderna privreda i tako ubrzamo naš put ka informacionom društvu.“
Ovako je moto Sinergije 07 „Speed of change“ objasnio Nikola Mirčić, direktor konferencije, i dodao da očekuje da će ove godine uticaj Sinergije na domaću IT zajednicu biti veći nego svih prethodnih.

Dvanaest celina sa ukupno preko 100 predavanja obuhvatiće aktuelne teme kao što su „Poslovne aplikacije“, „Mobilnost“, „Bezbednost“, „Povezani sistemi“ i slične, a eminentni predavači iz zemlje i sveta imaće priliku da i na praktičnim primerima prikažu sve kvalitete i prednosti Microsoftovih proizvoda i tehnologija. Pored uobičajenih tema, koje su fokusirane na IT i načine njegove primene u poslovanju i svakodnevnom životu, ove godine novost su predavanja koja se bave poslovanjem i načinima na koji se ono može unaprediti, naravno, upotrebom informacionih tehnologija.
Posetioce Sinergije 07 u modernom okruženju Master Centra pored predavanja očekuju i brojni dodatni sadržaji, poput Hands-On laboratorije, u kojoj će učesnici konferencije odmah po završetku predavanja moći da isprobaju prezentirane tehnologije i sami se uvere u njihove prednosti. U konferencijskoj prodavnici moći će da se nabave zanimljivi proizvodi, vezani za Sinergiju 07 i njen sadržaj, a uzbuđenja će doneti takmičenje u brzom sklapanju računara i konkurs za najbolju digitalnu fotografiju.

Posle napornog dana, treba se i odmoriti, pa na Sinergiji 07 nije zaboravljena ni zabava. Prošlogodišnji hit, soba za „kuliranje“ ili Chill Out Room, ove godine biće još veća i sa raznovrsnijim sadržajima, a u velikoj sali Master Centra pored štandova brojnih sponzora Sinergije biće i pravi pravcati bioskop, u kojem će posetioci moći naizmenično da prate obraćanja partnera i gostujućih kompanija, kao i da odgledaju neke od najvećih filmskih hitova.

Za sve dodatne informacije o Sinergiji 07 posetite lokaciju
www.mssinergija.net

Friday, September 14, 2007

.rs – premijera za dve sedmice?

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) saopštio je da se međunarodna organizacija "Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve" (ICANN), saglasila sa dodelom novog nacionalnog internet domena Republike Srbije .rs.
Svojom odlukom ICANN je predvideo da se tranzicija sa .yu na .rs domene okonča do 30. septembra 2009. godine. Aktiviranje .rs domena na internetu, saglasno odluci ICANN, očekuje se do kraja meseca, a RNIDS će ubrzo staviti na javnu raspravu predloge pravilnika o registraciji novih domena i prelasku sa .yu na .rs.

Istom odlukom ICANN odobreno je otvaranje novog crnogorskog internet domena .me. Više detalja na Internodium mailing listi i privremenom sajtu RNIDS – www.internodium.org/ i http://rnids.nic.yu

Labels:

Monday, September 10, 2007

Pogled na ICT leto iza nas - retrospektiva

Leto je, uobičajeno, deo godine najmanje ispunjen novitetima, bar kada su u pitanju uobičajene poslovne aktivnosti. No, period iza nas, kada je reč o tehnologiji i biznisu, doneo je pregršt zanimljivosti i obećava dosta toga i tokom jeseni.

Čak do kraja jula dva najveća mobilna operatera (http://www.mts.telekom.yu/, http://www.telenor.co.yu/) utrkivala su se u poslovnim ponudama svojim korisnicima, donoseći brojne nove pakete i pogodnosti, a vidimo da se i najmlađi operater (http://www.vipmobile.co.yu/) priključuje tržišnoj utakmici.

Kompeticija je ušla i među internet provajdere, koji su prvo snižavali cene ADSL priključaka, a potom, za iste novce, i povećali brzinu preuzimanja podataka s interneta. Iako je ovo veliko povećanje komfora za domaće surfere, pogled u komšiluk pokazuje da su sadašnje cene i dalje visoke, a domaći korisnici još uvek ne dobijaju dovoljno „dodatne vrednosti“, u vidu različitih naprednijih internet servisa. Za sada, tu je samo mogućnost onlajn plaćanja usluga nekih internet provajdera (SezamPro i EUnet). Kablovski operater SBB, koji pruža i kablovski internet, uveo je petomegabitni protok, što je trenutno najbrže kod nas, a vreme će pokazati da li su cena i mogućnosti ovakve veze dovoljno atraktivni za naše tržište.

U Telekomu kažu da je u prvoj polovini godine došlo do vrlo dinamičnog rasta broja korisnika ADSL-a u Srbiji. Od januara do jula 23.000 velikih i 31.000 individualnih korisnika počelo je da koristi ADSL pristup, tako da je tokom prvih šest meseci 2007. oko 54.000 korisnika zakupilo ADSL pristup internetu. Sada u Srbija ima oko 82.000 korisnika ADSL-a i u poređenju s prvom polovinom 2006. zabeležen je rast broja korisnika za oko četiri puta. Do porasta broja korisnika ADSL-a dolazi jer Telekom brže stvara tehničke uslove za davanje ADSL priključka, hvale se u ovoj kompaniji. I pored zadovoljstva sadašnjim trendom, treba imati u vidu da, na primer, u Mađarskoj već postoji približno pet puta veći broj korisnika ADSL-a.

Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo tokom leta nije imalo javne aktivnosti, ali su „nevidljive“ strateške pripreme dovele do postavljanja njihovog sajta (http://www.mtid.sr.gov.yu/) i nekoliko izjava i intervjua s ministarkom Aleksandrom Smiljanić (videti na sajtu ministarstva), u kojima najavljuje planove i strategiju rada ovog sektora. Bilo je i obrazovnih i takmičarskih aktivnosti, uglavnom za najtalentovanije, a naši su se pokazali i u „belom svetu“, gde su na finalu Microsoftovog Imagine Cupa pokazali zavidno znanje. Ova kompanija u regionu organizuje jedan od najvećih stručnih skupova, Sinergiju, koja će se i ove godine održati tokom nekoliko dana oktobra u novosadskom Masters centru.


Plaćanje (interneta) preko interneta

Kompanija EUnet zaokružila je sistem kupovine internet usluga aktiviranjem servisa za onlajn plaćanje karticama. Za uplatu sati korisnik treba da poseti portal my.eunet.yu, izabere opciju za onlajn plaćanje i posle upisivanja osnovnih podataka automatski ga preuzima sistem za plaćanje banka Intese. Ovaj način plaćanja namenjen je za internet sate EUnet dial-up servisa, a uskoro će moći da podrži plaćanje i drugih usluga.
Sistem podržava Visa, Maestro i Master platne kartice, bez obzira kod koje banke su izdate i ima sertifikat Verified by Visa i MasterCard Secure Code, kao garanciju najvišeg nivoa zaštite i sigurnosti podataka.
I korisnici internet usluga preduzeća SezamPro (http://www.sezampro.yu/) odskora imaju sličnu mogućnost.


Dvostruko brži internet

Posle Telekoma, koji je povećao brzine interneta, kako za građane, tako i u veleprodaji – za provajdere, tokom letnjih meseci i EUnet se pripremio za nova dugo očekivano dupliranje daunloud brzina na ADSL-u. Brzine su povećane automatski od prvog septembra, tako da su korisnici paketa od 256, 512 i 768 Kb bez prekida saobraćaja prešli na 512, 1024 i 1536 kbs. Možda i bitnije od samog povećanja brzine je i informacija da EUnet neće povećavati cene, što znači da će korisnici za isti novac sada dobijaju dvostruko više.
- Nove brzine stvoriće prostor kako za nove pakete EunetADSL-a, tako i za nove servise koje ćemo uskoro ponuditi korisnicima – najavio je Vladimir Stanković, marketing menadžer EUneta.
I YUBC net, jedan od najagilnijih manjih domaćih provajdera, ovih dana uvodi iste pogodnosti za svoje korisnike.

Mobilni mejl iz Telenora

Telenor je svojoj ponudi priključio i Mobilni mejl, uslugu prvenstveno namenjenu poslovnim korisnicima, koja obezbeđuje punu efikasnost i van kancelarije. To omogućava jednostavan i direktan pristup i upravljanje elektronskom poštom, kalendarom i imenikom. Promene koje nastanu tokom rada van kancelarije, bez obzira na vreme i mesto, biće registrovane i na računaru korisnika.
Mobilni mejl ima potpunu kompatibilnost sa svim programima za prijem elektronske pošte. Za korišćenje ove usluge, potrebno je da se instalira softver koji korisnici mogu preuzeti s Telenorovog sajta (www.telenor.co.yu/?section=business&page=3526). Promotivni period za korisnike koji počnu korišćenje ove usluge do 30. septembra trajaće do 31. oktobra i podrazumeva besplatno korišćenje usluge Mobilni mejl i 20 megabajta besplatnog GPRS saobraćaja. Nakon ovoga mesečna pretplata iznosiće 700 dinara, dok je 20 megabajta prenosa uključeno u pretplatu.
Ovih dana Telenor je obeležio i prvu godišnjicu poslovanja u našoj zemlji, gde zapošljava više od 1200 ljudi i ima oko 2,7 miliona korisnika. U martu ove godine kompanija je osnovala i fondaciju, čime je i u Srbiji započela sprovođenje jedinstvenog koncepta društvene odgovornosti. Za nepunih pet meseci Telenor fondacija je podržala više od petnaest projekata, među kojima su saradnja s Istraživačkom stanicom Petnica, podrška kampovima za decu s posebnim potrebama i decu bez roditeljskog staranja, formiranje kolekcije srpske savremene umetnosti...


Najbrža internet konekcija u Srbiji

Počevši od 15. avgusta, korisnici SBB-a mogu da se priključe na svetsku mrežu putem do sada najbrže konekcije u Srbiji – pet megabita u sekundi, što je više od tri puta brže od najbrže veze na ADSL-u. Prateći zahteve korisnika, najveći kablovski operator i najveći provajder širokopojasnog interneta u Srbiji uvodi još deset novih internet paketa. Dodatna pogodnost je i činjenica da je priključenje na internet besplatno. Najbrža konekcija od 5 Mb/s dostupna građanima košta svega 900 dinara. SBB uvodi i nove Flat SURF pakete brzina 512, 768, 1024 i 1536 Kb/s. Ovi paketi podrazumevaju korišćenje interneta bez ograničenja količine prenetih podataka, s cenom od 1390 dinara.


Završena letnja škola programiranja u organizaciji Hermes SoftLab-a

Prva letnja škola programiranja u organizaciji Hermes SoftLab grupe, održana je od 9. do 20. jula na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu. Učesnici su radili na razvoju e-banking rešenja u .NET okruženju. Osim besplatne obuke, dodatna korist za njih je i mogućnost saradnje i zaposlenja u ovoj firmi. HERMES SoftLab letnju školu organizuje deseti put, a ove godine obuka je obuhvatala pet gradova u Sloveniji, Bosni i Srbiji. Više od sto učesnika steklo je znanja i praksu u procesu razvoja softvera, njegovog životnog ciklusa, razvoja web aplikacije i aplikacije za mobilne uređaje, rada sa XML i XSLT, razvojnog okruženja .NET i MS SQL Server 2005. Prvi put organizovani su moduli za studente ekonomije, usmereni ka veštinama poslovne analize i razumevanja poslovnih procesa, koja su u praksi osnova za tehnička rešenja.


Prva juniorska balkanska olimpijada iz informatike u Beogradu 19-23. jul 2007.

Prva Juniorska balkanska olimpijada iz informatike (http://www.jboi2007.org), međunarodno takmičenje iz programiranja za učenike uzrasta do 15 i po godina, održana je od 19. do 23. jula u Beogradu u organizaciji Društva matematičara Srbije, Ministarstva prosvete i Ministarstva za nauku Republike Srbije.
Svoje programersko znanje pokazalo je oko 40 učenika iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Rumunije i Bugarske, koji su se nadmetali u rešavanju algoritamskih problema u programskim jezicima C, C++, C# i Pascal, a učesnici su se i družili s vršnjacima, kroz sportske aktivnosti i obilazak turističkih znamenitosti Beograda i Srbije.
Domaćin ovog takmičenja bila je Računarska gimnazija, a Zlatni sponzor kompanija Microsoft. Takmičenje su takođe pomogli CET, Privredna komora Srbije, Računarski fakultet, Hermes SoftLab i E-Smart systems.
Zlatne medalje (i Xbox 360) su osvojili Victor-Cristian Ionescu (Rumunija), Rumen Hristov (Bugarska) i Vlad-Bogdan Tataranu (Rumunija).
Srebrne medalje dobili su Nenad Vasić i Dejan Tomić (Srbija), Radu Zernoveau (Rumunija) i Yasen Trifonov (Bugarska), dok su bronzu zavredili Milena Milošević i Stefan Stanojević (Srbija), Dimitar Hristov i Georgi Gyurchev (Bugarska) i Arsenis Gerasimos (Grčka)
U nezvaničnoj konkurenciji troje učenika je osvojilo bronzane medalje – Aleksandar Parvanov (Bugarska), Milan Spasić i Stevan Miličić (Srbija).


Nacionalno finale za „WCG 2007“

U Beogradu je 26. avgusta održano nacionalno finale za „WCG 2007“. WCG (World Cyber Games) je internacionalna cyber olimpijada za takmičenje u kompjuterskim igricama. U nacionalnom finalu učestvovalo je 260 igrača, a Srbiju će na svetskom finalu u pet disciplina predstavljati ekipa od devet članova: Goran Rebić u disciplini „Fifa socer 2007“, Vladimir Ranisavljević u disciplini „Need for Speed“, Marko Mićanović u disciplini „Warcraft 3“, Darko Dautović u disciploni „Command and Conquer 3“ i Ekipa 4glory u disciplini „Counter Strike“. Svetsko finale se održava od 3. do 10. oktobra u Sijetlu u SAD.


Microsoftov razvojni centar u Srbiji se širi

Na osnovu izuzetnih rezultata ostvarenih u prethodne dve godine, Microsoft je odlučio da nastavi s investiranjem u nove poduhvate koji će biti realizovani u Razvojnom centru u Beogradu (www.microsoft.com/scg/mdcs). Ove jeseni planiran je početak rada na dva nova projekta – SQL Server Spatial Libraries i OCR (Optical Character Recognition), saopštavaju iz lokalne kancelarije ove firme.
SQL Server Spatial Libraries projekat razvija tehnologije za procesiranje prostornih (geografskih) podataka koje će omogućiti Microsoft SQL Serveru, sistemu za upravljanje bazama podataka, podršku za uređaje koji poseduju GPS (Geographical Positioning System) funkcionalnost.
OCR (Optical Character Recognition) projekat treba da unapredi tehnologije za prepoznavanje štampanog teksta koje su već danas deo nekih Microsoftovih proizvoda. Rezultati koji će biti ostvareni u Beogradu doprineće integraciji OCR funkcionalnosti u najvažnije Microsoftove proizvodne linije.
Microsoft Development Center Serbia osnovan je kao grupa specijalizovana za primenu savremenih tehnologija mašinskog učenja na razvoj prepoznavača rukopisa i matematičkih formula. Godinu dana kasnije proširen je za još jedan tim, angažovan na projektovanju i izradi sistema za analizu strukture knjiga.
Zahvaljujući novim projektima Microsoftov Razvojni centar u Srbiji otvoriće 14 novih radnih mesta i pružiti šansu stručnjacima iz Srbije i regiona da steknu dragoceno iskustvo.


Studenti iz Srbije u svetskom programerskom vrhu

Na takmičenju Imagine Cup 2007 održanom u Seulu, tim SMOR, sastavljen od studenata Beogradskog univerziteta, plasirao se među prvih šest od ukupno 55 timova, koliko se takmičilo u kategoriji dizajniranja softvera. Oni su ujedno i jedini takmičari iz regiona centralne i istočne Evrope koji su se visoko plasirali. U takmičarskoj kategoriji „Projekat Hošimi“ treće mesto i nagradu od 3000 američkih dolara osvojio je Vladan Simov, učenik Matematičke gimnazije iz Beograda.
Ovogodišnje finale okupilo je više od 300 studenata iz 59 zemalja, koji su se u devet kategorija nadmetali za nagradni fond od ukupno 170.000 dolara.
Imagine Cup, najveće svetsko studentsko takmičenje, organizuje Microsoft, ove godine uz podršku UNESCO.
- Podsticaj koje ovo takmičenje daje studentima širom sveta da razvijaju softverska rešenja kao odgovor na realne izazove najveći je kvalitet Imagine Cupa, i upravo to je UNESCO prepoznao i podržao – istakao je Abdul Waheed Khan, pomoćnik generalnog direktora za komunikacije i informacije u UNESCO.
Tim SMOR iz Srbije čine Neven Tubić, Ivan Vujić, Milan Stojić i Sava Čajetinac, studenti Fakulteta organizacionih nauka i Fakulteta primenjenih umetnosti. Već drugu godinu za redom ostvaruje odlične rezultate na Imagine Cupu. Prošle godine su uspeli da se plasiraju u evropsko finale, dok su ove godine s projektom DriveON, interaktivnim simulatorom vožnje koji su kreirali pod mentorstvom Slađana Babarogića sa FON-a, uspeli da dođu do samog svetskog vrha.
Prvo mesto u prestižnoj kategoriji ovog takmičenja pripalo je timu 3KC Returns iz Tajlanda, sa projektom LiveBook koji konvertuje tekst iz knjiga u zanimljive grafičke forme i tako deci olakšava učenje čitanja i pisanja.
Uspeh na finalu Imagine Cupa ostvario je i mladi Vladan Simov, učenik II godine Matematičke gimnazije iz Beograda, koji je osvojio treće mesto u kategoriji „Projekat Hošimi“ u kojoj se razvijanjem veštačke inteligencije programer bori protiv imaginarne bolesti, zajedno s virtuelnim timom koji predvodi profesor Hošimi. Vladan je osvojio i novčanu nagradu od 3000 dolara, kao i pravo da i naredne godine učestvuje na Imagine Cupu. U istoj kategoriji prošle godine tim R.A.F. s Računarskog fakulteta osvojio je drugo mesto.
Finale narednog Imagine Cupa biće održano polovinom 2008. u Parizu, a tema takmičenja je „Zamisli svet u kom tehnologija omogućava održanje životne sredine“. Prijavljivanje je već počelo, a detalji se mogu pronaći na web lokaciji http://www.imaginecup.com/