Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Friday, December 23, 2005

Elektronsko obrazovanje u regionu

Elektronsko obrazovanje u regionu
Pogled preko plota – motivacija ili stres

Istog dana kada se u Srbiji slavio veliki verski praznik sveti Nikola, s druge strane plota, u Hrvatskoj, kako prenosi agencija HINA, država je predstavila sistem za elektronsko učenje punog naziva „Nikola Tesla – Hrvatski sustav za e-učenje“. Događaj je organizovan u u istoimenoj zagrebačkoj osnovnoj školi, koja je na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju UNESCO-a „Ovo je naše vreme“ (This is our time) osvojila prvo mesto u znanju, u konkurenciji 206 škola iz 48 zemalja.

Povodom predstavljanja programa „e-obrazovanja“, čija je svrha povećanje informatičke pismenosti učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola, premijer Hrvatske Ivo Sanader je čestitao učenicima na postignutom uspehu, naglasivši da je „znanje temelj uspjeha u privredi i društvu. E-učenje vodi prema modernim i naprednim zemljama u Evropi“, rekao je on, obećavši pri tom i podršku vlade u sličnim naporima.

Hrvatskom ministru prosvete Draganu Primorcu uručeno je i prvih hiljadu evropskih kompjuterskih diploma (ECDL - vrede u 140 svetskih zemalja), za srednjoškolske nastavnike informatike koji će obučavati ostale nastavnike. Očekuje se da ih do kraja sledeće školske godine dobije još pet hiljada nastavnika.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, u saradnji s Hrvatskom akademskom istraživačkom mrežom (CARNet), najavilo je otvaranje besplatne e-mail adrese za 600.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Svaka škola će dobiti i prostor za sopstvenu internet prezentaciju.
Ministar Primorac je istakao nameru države da do 2010. hrvatski obrazovni sistem bude najkonkurentniji u regionu, što treba da se postigne uz napore i učenika i nastavnog kadra. Ove godine 400 hrvatskih osnovnih škola će dobiti po dva LCD projektora i jedan laptop, dok će 388 srednjih škola dobiti po jedan LCD projektor i jedan laptop.

Ne znam kada će neko u našoj zemlji problemu informacione pismenosti i elektronskog učenja prići sistematski, ali bi i ova akcija, kao i internet stranica hrvatskog Ministarstva za nauku, obrazovanje i sport (http://www.mzos.hr) – trebalo da posluže bar kao primer i motivacija za što hitniju organizovanu akciju u modernizaciji znanja koje se kod nas plasira najmlađima, kao i načinima da se nova znanja što brže i efektivnije usvajaju.