Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Thursday, February 15, 2007

IDC IT Security Roadshow 2007

Prestižna konferencija o informacionoj bezbednosti – IDC IT Security Roadshow 2007
U svet iz Beograda

I za petogodišnji jubilej IT Security Roadshow manifestacije u centralnoj i istočnoj Evropi, analitička kuća IDC nastavlja tradiciju tradiciji dovođenja najkompetentnijih svetskih predavača u region. Od februara do aprila (s jednim događajem u septembru), glavna odlika programa biće predavanja i diskusije najuglednijih profesionalaca za IT bezbednost, IDC analitičara i eksperata regionalnih i lokalnih partnera.

„Šou“ je turneju počeo u Beogradu 13. februara, gde su govorili, između ostalih, i stručnjaci za bezbednost kompanija Cisco, APC, Internet Security Systems, Informatika, Logo. Konferencija je zatim održana u Bukureštu, Ljubljani i Kijevu, a do septembra će posetiti i sledeće gradove: Istanbul, Zagreb, Prag, Rigu, Skoplje, Talin, Budimpeštu, Bratislavu, Varšavu, Moskvu, Sofiju, Viljnus, Atinu, Sarajevo, Tel Aviv, Nikoziju i Beč.

Prema IDC-u, u 2007. izdaci za IT bezbednost će se povećati za oko četvrtinu u većini zemalja centralne Evrope. Osim toga, potrošnja za prenosive računare ­­– vodeću tehnologiju u mobilnosti – porašće bar za petinu – četiri puta više nego za stone računare, što ukazuje na to da će rešenja koja se odnose na bezbednost bežične komunikacije uskoro biti neophodna. Dodatno, provajderi mobilnih usluga proširili su svoje ponude u isto vreme kad i provajderi fiksnih linija, kako u poslovnom, tako i u kućnom okruženju.

"Procenti nas upozoravaju da se stvari brzo menjaju i da svaki korak napred u tehnologiji pridodaje nove opasnosti već postojećim," kaže Tomas Vavra, direktor za istraživanja u regionu. "Većina ljudi ne shvata da mnoge od novih tehnologija mogu biti unapred spremne pomoću inteligentne konstrukcije sistema i njegovog poboljšanja, koji predviđaju i nove slabosti.”

IDC IT Security Roadshow je forum koji pomaže kompanijama i organizacijama da iskažu sve svoje bezbednosne probleme i sretnu eksperte i „gurue“ za IT bezbednost, što omogućava temeljnije razumevanje IT bezbednosti i njegovu društvenu, političku i poslovnu povezanost, čime ga promoviše u “IT događajem godine” u mnogim zemljama, kažu u kompaniji IDC. Jedan od najatraktivnijih govornika bio je Sebastijan Šrajber, „etički haker“ koji je uživo prikazao ranjivost nezaštićenih bežičnih računarskih mreža, vozeći se kroz centre gradova u kojima gostuje – tako i u Beogradu. Zakonska ograničenja sprečavaju ga da „upada“ i u šifrovane mreže. Ostale teme bile su posvećene obezbeđenju radnih stanica, kancelarija i zgrada, zaštiti mreža od unutrašnjih i spoljašnjih pretnji, propisima zaštite podataka i mreža, preventivnoj bezbednosti i detekciji upada, hakerskim tehnikama i njihovom uočavanju, bezbednosti aplikacija i web aplikacija, kao i mobilnih i bežičnih mreža, oruđima i izazovima enkripcije, te krađi identiteta.

Predsednik Društva informatičara Srbije Nikola Marković govorio je o socijalnim aspektima bezbednosti u informacionom društvu, ukazavši pritom na brojnje pretnje koje se nadvijaju nad pojedincem i njegovom sigurnošću i privatnošću, ali i nad integritetom zajednice.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home