Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Thursday, April 12, 2007

B-LINK 01 otvaranje - nedelja 15. april 21h

Beogradski festival novih komunikacija B-LINK 01 je internacionalni projekat koji će biti održan od 15. do 22. aprila u Ozonu. Program festivala obuhvata najznačajnija dostignuća iz domena novih komunikacija u Srbiji i u svetu.

- Nakon prošlogodišnjeg pilot izdanja festivala, kreativni tim B-LINK-a ove godine unosi novine u program, čiji će revijalni deo pokazati veću raznovrsnost, dok je kao najveća novina istaknut takmičarski deo programa - kažu organizatori.

Festival će svečano biti otvoren u nedelju 15. Aprila u 21 sat, kada će biti izveden "striming performans" – muzički sešn u realnom vremenu između umetnika u Beogradu i Kopenhagenu, koji će posredstvom interneta biti dostupan slušaocima širom sveta. Performans će izvesti Ivana Grahovac, Manja Ristić, Rune Kaagaard i Brigitte Lyreguard.

Revijalni deo festivala ima više tematskih oblasti, predstavljenih kroz diskusije s publikom, prezentacije, instalacije, predavanja domaćih i stranih stručnjaka, interaktivne radionice. . . Sadrži pet oblasti u okviru kojih će učesnici diskutovati o iskustvima na izradi web-sajtova u Srbiji, zahtevima klijenata i o iskustvu zemalja iz susedstva.

Raspravljaće se i o pitanju autorstva i originalnosti u vremenu digitalne produkcije i zvezda "internet neba". U okviru radionice interaktivnih komunikacija biće reči i o novim umetničkim formama izražavanja kroz povezivanje tehnologije i fizičkog sveta, a posebni tematski segmenti baviće se protokom novca na internetu i blogovima kao novim vidom društvene mreže.

Takmičarski deo festivala osmišljen je kao motivacija svima koji žele kreativno da se izraze u polju novih komunikacija i podeljen je u dve profesionalne takmičarske kategorije - web produkcija, u okviru koje će moći da se prijave projekti na internetu u oblasti umetnosti, biznisa i my space, te radovi na zadatu temu „upload/download“ u kratkoj digitalnoj formi.

U takmičenju mogu učestvovati samo domaći radovi rađeni za domaće naručioce, nastali u poslednje dve godine i radovi kratke digitalne forme u trajanju do tri minuta. Radovi iz oblasti web produkcije mogu da se prijave popunjavanjem formulara na sajtu www.b-link.org/competition, a ostali se predaju na CD-u ili DVD-u u Ozonu.

U amaterskoj kategoriji biće birana najbolja fotografija sa mobilnog telefona, a učesnici mogu pronaći brojeve telefona za prijavljivanje na sajtu festivala - www.b-link.org.