Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Wednesday, March 21, 2007

Studija UNESCO - etika i informaciona društva

Za cyber-slobodu

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) objavila je brošuru posvećenu mogućnostima modernih informacionih tehnologija i rizicima koje one sa sobom nose

UNESCO je objavio brošuru pod naslovom "Etičke implikacije novih tehnologija" (Ethical Implications of Emerging Technologies) posvećenu posledicama korišćenja RFID čipova, sistema za biometrijsku identifikaciju i usluga za određivanje tačne lokacije. Brošuru su napisali pravnici iz SAD i objavljena je kao deo inicijative "NGO Geneva Net Dialogue" u kojoj su nevladine organizacije iznele svoja stanovišta na Internet Governance Forumu i skupu UN World Summit on Information Freedom.
Rezultati i zaključci dijaloga biće uključeni u dokument "Etičke dimenzije informacionog društva".
Autori kažu da nove tehnologije omogućavaju dalje poboljšanje i zaštitu ljudskih prava ako se tehnologije ugrađene u generalne trendove, kao što su semantički Web, mreže u nerazvijenim zemljama i druge, koriste u skladu s etičkim smernicama.
Međutim, postoji opasnost da se RFID, biometrija i sve veće korišćenje modernih računara mogu upotrebiti i za nadziranje ljudi. Ako se neka osoba može identifikovati i locirati u bilo kom trenutku pomoću navedenih tehnologija i sredstava, ljudi bi mogli da prestanu da se za ljudska prava bore na demonstracijama ili da na neki drugi način ostvaruju pravo na slobodno izražavanje i mišljenje. Samim tim, "informaciona" etika mora da osigura zaštitu privatnosti i anonimnost. Pored ostalog, autori ističu da "zrela" etika informacionog društva obuhvata slobodan pristup javnom, opštem znanju, kao što je Wikipedia, i čuvanje sadržaja u otvorenim formatima, kao što je Open Document Format.
Autori studije traže osnivanje savetodavnog odbora u UNESCO-u koje će političare savetovati po pitanjima informacione etike.

Sami savetnici bi trebalo da se oslanjaju na "zajednicu tehnoloških stručnjaka", čime bi bila obezbeđen neophodan nivo zaštite podataka. Kao primer onoga što bi trebalo uraditi i ispraviti, autori su naveli razmenjivanje i objavljivanje podataka o putnicima na letovima između SAD i Evrospke unije, što je proces u kojem je u potpunosti zanemareno pitanje zaštite podataka. Konačno, trebalo bi usvojiti opšteprimenljivi etički kodeks za informacione tehnologije, pri čemu kao osnovu i smernicu treba prihvatiti Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

(Izvor: CeBIT, preuzeto s Tehnopolisa B92)

Labels: ,