Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Wednesday, March 21, 2007

SMS potrošač – servis Nacionalne organizacije potrošača Srbije

Za kulturu kupovine i – uštedu

Cene pojedinih proizvoda u različitim domaćim trgovinama mogu drastično da se razikuju, pa da bi potrošači uvek mogli da se informišu o tome koliko u kojoj trgovačkoj mreži košta neki proizvod, Nacionalna organizacija potrošača Srbije pokrenula je SMS i internet projekat “SMS potrošač”. Cena nije jedino što interesuje naše građane – zato će javnosti biti dostupne i informacije o ispravnosti hrane, opasnim aditivima i kvalitetu proizvoda. U toku je formiranje baze korisnika, a mnogi naši sugrađani već su proteklih dana dobili SMS obaveštenje o novom servisu, koji će zaživeti do početka aprila.

Rezultati testiranja robe i sve druge info-poruke upućene potrošačima biće besplatne, dok se će se po 10 dinara naplaćivati poruke sa pitanjima koje građani upute korisničkom centru.
Jedna od usluga je “E broj”. Ako, primera radi, pošaljete SMS s tekstom E310 ili E322 (aditivi), dobićete informaciju da li ovaj dodatak hrani sadrži neke štetne elemente i da li je dozvoljen ili nije.

Do početka aprila biće poznat broj telefona korisničkog centra, čijim će pozivanjem korisnici usmeno moći da dobijaju opširnija obaveštenja i načinu korišćenja SMS servisa. Slične servise u Evropi do sada imaju jedino Švajcarska i Velika Britanija. Usluga je dostupna korisnicima oba mobilna operatera, a prihod od slanja poruka u najvećem delu biće usmeren na ispitivanje kvaliteta proizvoda i pokretanje novih SMS potrošačkih servisa.

Prijava se vrši slanjem poruke sadržine “prijava_ime_prezime_godina rođenja_mesto stanovanja”, na broj 7744, a prilikom prestanka korišćenja usluga, u poruci treba napisati: odjava. Rad potrošačkog korisničkog centra do sada su podržali Telekom Srbija i republičko Ministarstvo trgovine.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home