Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Wednesday, March 21, 2007

Dajners i Pakom pokrenuli domaći "payment gateway"

Plaćanje preko interneta prvi put kod nas

"Dajners klub" (Diners) je sa kompanijom Pakom pokrenuo prvi domaći sistem za plaćanje preko interneta (payment gateway). Korisnici Dajners kartice sada prvi u Srbiji mogu da preko interneta kupuju u domaćim prodavnicama.

Ovaj vid elektronske trgovine pokrenut je u saradnji s jednim od vodećih domaćih informatičkih preduzeća – Pakomom, koje je napravilo softversko rešenje za novu uslugu.
Srbija je među poslednjim zemljama u Evropi koje svojim građanima pružaju ovu mogućnost, ali se u Dajnersu i Pakomu nadaju da će i drugi koji se bave platnim prometom ubrzo ubaciti e-commerce među svoje servise.

Uslugu mogu koristiti sva preduzeća i pojedinci koji imaju web-sajt, a domaćim firmama na ovaj način sredstva se, bilo iz zemlje ili inostranstva, slivaju direktno na račun.
Prvi domaći sajt na kom se može ne samo naručiti, već preko interneta i platiti željena roba, je http://www.pakom.com/, gde se može pazariti informatička oprema, a kupljeni proizvod se isporučuje na kućnu adresu najduže za 24 sata. U promotivnom periodu isporuka je besplatna.
Preduzeća ili fizička lica koja žele da prodaju proizvode ili usluge preko interneta, za cenu od 29.000 dinara u roku od jednog dana dobijaju svoju internet prodavnicu i odmah mogu početi s radom. Zakonska pravila koja važe u svakodnevnoj trgovini važe i na internetu, a ovo je prvi put da i naša preduzeća mogu da preko svetske računarske mreže legalno plasiraju svoju ponudu u inostranstvo.

- Ovim se otvara novo poglavlje u ekonomiji Srbije i mislim da će se, zahvaljujući novim mogućnostima, otvoriti još mnogo radnih mesta – rekao je Vladimir Živaljević, direktor Pakoma, koje je istakao da danas za uspešnu trgovinu u Srbiji više nije neophodan skup lokal na dobroj lokaciji, već “hiljadu evra i dobra ideja”.

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home