Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Monday, September 10, 2007

Pogled na ICT leto iza nas - retrospektiva

Leto je, uobičajeno, deo godine najmanje ispunjen novitetima, bar kada su u pitanju uobičajene poslovne aktivnosti. No, period iza nas, kada je reč o tehnologiji i biznisu, doneo je pregršt zanimljivosti i obećava dosta toga i tokom jeseni.

Čak do kraja jula dva najveća mobilna operatera (http://www.mts.telekom.yu/, http://www.telenor.co.yu/) utrkivala su se u poslovnim ponudama svojim korisnicima, donoseći brojne nove pakete i pogodnosti, a vidimo da se i najmlađi operater (http://www.vipmobile.co.yu/) priključuje tržišnoj utakmici.

Kompeticija je ušla i među internet provajdere, koji su prvo snižavali cene ADSL priključaka, a potom, za iste novce, i povećali brzinu preuzimanja podataka s interneta. Iako je ovo veliko povećanje komfora za domaće surfere, pogled u komšiluk pokazuje da su sadašnje cene i dalje visoke, a domaći korisnici još uvek ne dobijaju dovoljno „dodatne vrednosti“, u vidu različitih naprednijih internet servisa. Za sada, tu je samo mogućnost onlajn plaćanja usluga nekih internet provajdera (SezamPro i EUnet). Kablovski operater SBB, koji pruža i kablovski internet, uveo je petomegabitni protok, što je trenutno najbrže kod nas, a vreme će pokazati da li su cena i mogućnosti ovakve veze dovoljno atraktivni za naše tržište.

U Telekomu kažu da je u prvoj polovini godine došlo do vrlo dinamičnog rasta broja korisnika ADSL-a u Srbiji. Od januara do jula 23.000 velikih i 31.000 individualnih korisnika počelo je da koristi ADSL pristup, tako da je tokom prvih šest meseci 2007. oko 54.000 korisnika zakupilo ADSL pristup internetu. Sada u Srbija ima oko 82.000 korisnika ADSL-a i u poređenju s prvom polovinom 2006. zabeležen je rast broja korisnika za oko četiri puta. Do porasta broja korisnika ADSL-a dolazi jer Telekom brže stvara tehničke uslove za davanje ADSL priključka, hvale se u ovoj kompaniji. I pored zadovoljstva sadašnjim trendom, treba imati u vidu da, na primer, u Mađarskoj već postoji približno pet puta veći broj korisnika ADSL-a.

Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo tokom leta nije imalo javne aktivnosti, ali su „nevidljive“ strateške pripreme dovele do postavljanja njihovog sajta (http://www.mtid.sr.gov.yu/) i nekoliko izjava i intervjua s ministarkom Aleksandrom Smiljanić (videti na sajtu ministarstva), u kojima najavljuje planove i strategiju rada ovog sektora. Bilo je i obrazovnih i takmičarskih aktivnosti, uglavnom za najtalentovanije, a naši su se pokazali i u „belom svetu“, gde su na finalu Microsoftovog Imagine Cupa pokazali zavidno znanje. Ova kompanija u regionu organizuje jedan od najvećih stručnih skupova, Sinergiju, koja će se i ove godine održati tokom nekoliko dana oktobra u novosadskom Masters centru.


Plaćanje (interneta) preko interneta

Kompanija EUnet zaokružila je sistem kupovine internet usluga aktiviranjem servisa za onlajn plaćanje karticama. Za uplatu sati korisnik treba da poseti portal my.eunet.yu, izabere opciju za onlajn plaćanje i posle upisivanja osnovnih podataka automatski ga preuzima sistem za plaćanje banka Intese. Ovaj način plaćanja namenjen je za internet sate EUnet dial-up servisa, a uskoro će moći da podrži plaćanje i drugih usluga.
Sistem podržava Visa, Maestro i Master platne kartice, bez obzira kod koje banke su izdate i ima sertifikat Verified by Visa i MasterCard Secure Code, kao garanciju najvišeg nivoa zaštite i sigurnosti podataka.
I korisnici internet usluga preduzeća SezamPro (http://www.sezampro.yu/) odskora imaju sličnu mogućnost.


Dvostruko brži internet

Posle Telekoma, koji je povećao brzine interneta, kako za građane, tako i u veleprodaji – za provajdere, tokom letnjih meseci i EUnet se pripremio za nova dugo očekivano dupliranje daunloud brzina na ADSL-u. Brzine su povećane automatski od prvog septembra, tako da su korisnici paketa od 256, 512 i 768 Kb bez prekida saobraćaja prešli na 512, 1024 i 1536 kbs. Možda i bitnije od samog povećanja brzine je i informacija da EUnet neće povećavati cene, što znači da će korisnici za isti novac sada dobijaju dvostruko više.
- Nove brzine stvoriće prostor kako za nove pakete EunetADSL-a, tako i za nove servise koje ćemo uskoro ponuditi korisnicima – najavio je Vladimir Stanković, marketing menadžer EUneta.
I YUBC net, jedan od najagilnijih manjih domaćih provajdera, ovih dana uvodi iste pogodnosti za svoje korisnike.

Mobilni mejl iz Telenora

Telenor je svojoj ponudi priključio i Mobilni mejl, uslugu prvenstveno namenjenu poslovnim korisnicima, koja obezbeđuje punu efikasnost i van kancelarije. To omogućava jednostavan i direktan pristup i upravljanje elektronskom poštom, kalendarom i imenikom. Promene koje nastanu tokom rada van kancelarije, bez obzira na vreme i mesto, biće registrovane i na računaru korisnika.
Mobilni mejl ima potpunu kompatibilnost sa svim programima za prijem elektronske pošte. Za korišćenje ove usluge, potrebno je da se instalira softver koji korisnici mogu preuzeti s Telenorovog sajta (www.telenor.co.yu/?section=business&page=3526). Promotivni period za korisnike koji počnu korišćenje ove usluge do 30. septembra trajaće do 31. oktobra i podrazumeva besplatno korišćenje usluge Mobilni mejl i 20 megabajta besplatnog GPRS saobraćaja. Nakon ovoga mesečna pretplata iznosiće 700 dinara, dok je 20 megabajta prenosa uključeno u pretplatu.
Ovih dana Telenor je obeležio i prvu godišnjicu poslovanja u našoj zemlji, gde zapošljava više od 1200 ljudi i ima oko 2,7 miliona korisnika. U martu ove godine kompanija je osnovala i fondaciju, čime je i u Srbiji započela sprovođenje jedinstvenog koncepta društvene odgovornosti. Za nepunih pet meseci Telenor fondacija je podržala više od petnaest projekata, među kojima su saradnja s Istraživačkom stanicom Petnica, podrška kampovima za decu s posebnim potrebama i decu bez roditeljskog staranja, formiranje kolekcije srpske savremene umetnosti...


Najbrža internet konekcija u Srbiji

Počevši od 15. avgusta, korisnici SBB-a mogu da se priključe na svetsku mrežu putem do sada najbrže konekcije u Srbiji – pet megabita u sekundi, što je više od tri puta brže od najbrže veze na ADSL-u. Prateći zahteve korisnika, najveći kablovski operator i najveći provajder širokopojasnog interneta u Srbiji uvodi još deset novih internet paketa. Dodatna pogodnost je i činjenica da je priključenje na internet besplatno. Najbrža konekcija od 5 Mb/s dostupna građanima košta svega 900 dinara. SBB uvodi i nove Flat SURF pakete brzina 512, 768, 1024 i 1536 Kb/s. Ovi paketi podrazumevaju korišćenje interneta bez ograničenja količine prenetih podataka, s cenom od 1390 dinara.


Završena letnja škola programiranja u organizaciji Hermes SoftLab-a

Prva letnja škola programiranja u organizaciji Hermes SoftLab grupe, održana je od 9. do 20. jula na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu. Učesnici su radili na razvoju e-banking rešenja u .NET okruženju. Osim besplatne obuke, dodatna korist za njih je i mogućnost saradnje i zaposlenja u ovoj firmi. HERMES SoftLab letnju školu organizuje deseti put, a ove godine obuka je obuhvatala pet gradova u Sloveniji, Bosni i Srbiji. Više od sto učesnika steklo je znanja i praksu u procesu razvoja softvera, njegovog životnog ciklusa, razvoja web aplikacije i aplikacije za mobilne uređaje, rada sa XML i XSLT, razvojnog okruženja .NET i MS SQL Server 2005. Prvi put organizovani su moduli za studente ekonomije, usmereni ka veštinama poslovne analize i razumevanja poslovnih procesa, koja su u praksi osnova za tehnička rešenja.


Prva juniorska balkanska olimpijada iz informatike u Beogradu 19-23. jul 2007.

Prva Juniorska balkanska olimpijada iz informatike (http://www.jboi2007.org), međunarodno takmičenje iz programiranja za učenike uzrasta do 15 i po godina, održana je od 19. do 23. jula u Beogradu u organizaciji Društva matematičara Srbije, Ministarstva prosvete i Ministarstva za nauku Republike Srbije.
Svoje programersko znanje pokazalo je oko 40 učenika iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Rumunije i Bugarske, koji su se nadmetali u rešavanju algoritamskih problema u programskim jezicima C, C++, C# i Pascal, a učesnici su se i družili s vršnjacima, kroz sportske aktivnosti i obilazak turističkih znamenitosti Beograda i Srbije.
Domaćin ovog takmičenja bila je Računarska gimnazija, a Zlatni sponzor kompanija Microsoft. Takmičenje su takođe pomogli CET, Privredna komora Srbije, Računarski fakultet, Hermes SoftLab i E-Smart systems.
Zlatne medalje (i Xbox 360) su osvojili Victor-Cristian Ionescu (Rumunija), Rumen Hristov (Bugarska) i Vlad-Bogdan Tataranu (Rumunija).
Srebrne medalje dobili su Nenad Vasić i Dejan Tomić (Srbija), Radu Zernoveau (Rumunija) i Yasen Trifonov (Bugarska), dok su bronzu zavredili Milena Milošević i Stefan Stanojević (Srbija), Dimitar Hristov i Georgi Gyurchev (Bugarska) i Arsenis Gerasimos (Grčka)
U nezvaničnoj konkurenciji troje učenika je osvojilo bronzane medalje – Aleksandar Parvanov (Bugarska), Milan Spasić i Stevan Miličić (Srbija).


Nacionalno finale za „WCG 2007“

U Beogradu je 26. avgusta održano nacionalno finale za „WCG 2007“. WCG (World Cyber Games) je internacionalna cyber olimpijada za takmičenje u kompjuterskim igricama. U nacionalnom finalu učestvovalo je 260 igrača, a Srbiju će na svetskom finalu u pet disciplina predstavljati ekipa od devet članova: Goran Rebić u disciplini „Fifa socer 2007“, Vladimir Ranisavljević u disciplini „Need for Speed“, Marko Mićanović u disciplini „Warcraft 3“, Darko Dautović u disciploni „Command and Conquer 3“ i Ekipa 4glory u disciplini „Counter Strike“. Svetsko finale se održava od 3. do 10. oktobra u Sijetlu u SAD.


Microsoftov razvojni centar u Srbiji se širi

Na osnovu izuzetnih rezultata ostvarenih u prethodne dve godine, Microsoft je odlučio da nastavi s investiranjem u nove poduhvate koji će biti realizovani u Razvojnom centru u Beogradu (www.microsoft.com/scg/mdcs). Ove jeseni planiran je početak rada na dva nova projekta – SQL Server Spatial Libraries i OCR (Optical Character Recognition), saopštavaju iz lokalne kancelarije ove firme.
SQL Server Spatial Libraries projekat razvija tehnologije za procesiranje prostornih (geografskih) podataka koje će omogućiti Microsoft SQL Serveru, sistemu za upravljanje bazama podataka, podršku za uređaje koji poseduju GPS (Geographical Positioning System) funkcionalnost.
OCR (Optical Character Recognition) projekat treba da unapredi tehnologije za prepoznavanje štampanog teksta koje su već danas deo nekih Microsoftovih proizvoda. Rezultati koji će biti ostvareni u Beogradu doprineće integraciji OCR funkcionalnosti u najvažnije Microsoftove proizvodne linije.
Microsoft Development Center Serbia osnovan je kao grupa specijalizovana za primenu savremenih tehnologija mašinskog učenja na razvoj prepoznavača rukopisa i matematičkih formula. Godinu dana kasnije proširen je za još jedan tim, angažovan na projektovanju i izradi sistema za analizu strukture knjiga.
Zahvaljujući novim projektima Microsoftov Razvojni centar u Srbiji otvoriće 14 novih radnih mesta i pružiti šansu stručnjacima iz Srbije i regiona da steknu dragoceno iskustvo.


Studenti iz Srbije u svetskom programerskom vrhu

Na takmičenju Imagine Cup 2007 održanom u Seulu, tim SMOR, sastavljen od studenata Beogradskog univerziteta, plasirao se među prvih šest od ukupno 55 timova, koliko se takmičilo u kategoriji dizajniranja softvera. Oni su ujedno i jedini takmičari iz regiona centralne i istočne Evrope koji su se visoko plasirali. U takmičarskoj kategoriji „Projekat Hošimi“ treće mesto i nagradu od 3000 američkih dolara osvojio je Vladan Simov, učenik Matematičke gimnazije iz Beograda.
Ovogodišnje finale okupilo je više od 300 studenata iz 59 zemalja, koji su se u devet kategorija nadmetali za nagradni fond od ukupno 170.000 dolara.
Imagine Cup, najveće svetsko studentsko takmičenje, organizuje Microsoft, ove godine uz podršku UNESCO.
- Podsticaj koje ovo takmičenje daje studentima širom sveta da razvijaju softverska rešenja kao odgovor na realne izazove najveći je kvalitet Imagine Cupa, i upravo to je UNESCO prepoznao i podržao – istakao je Abdul Waheed Khan, pomoćnik generalnog direktora za komunikacije i informacije u UNESCO.
Tim SMOR iz Srbije čine Neven Tubić, Ivan Vujić, Milan Stojić i Sava Čajetinac, studenti Fakulteta organizacionih nauka i Fakulteta primenjenih umetnosti. Već drugu godinu za redom ostvaruje odlične rezultate na Imagine Cupu. Prošle godine su uspeli da se plasiraju u evropsko finale, dok su ove godine s projektom DriveON, interaktivnim simulatorom vožnje koji su kreirali pod mentorstvom Slađana Babarogića sa FON-a, uspeli da dođu do samog svetskog vrha.
Prvo mesto u prestižnoj kategoriji ovog takmičenja pripalo je timu 3KC Returns iz Tajlanda, sa projektom LiveBook koji konvertuje tekst iz knjiga u zanimljive grafičke forme i tako deci olakšava učenje čitanja i pisanja.
Uspeh na finalu Imagine Cupa ostvario je i mladi Vladan Simov, učenik II godine Matematičke gimnazije iz Beograda, koji je osvojio treće mesto u kategoriji „Projekat Hošimi“ u kojoj se razvijanjem veštačke inteligencije programer bori protiv imaginarne bolesti, zajedno s virtuelnim timom koji predvodi profesor Hošimi. Vladan je osvojio i novčanu nagradu od 3000 dolara, kao i pravo da i naredne godine učestvuje na Imagine Cupu. U istoj kategoriji prošle godine tim R.A.F. s Računarskog fakulteta osvojio je drugo mesto.
Finale narednog Imagine Cupa biće održano polovinom 2008. u Parizu, a tema takmičenja je „Zamisli svet u kom tehnologija omogućava održanje životne sredine“. Prijavljivanje je već počelo, a detalji se mogu pronaći na web lokaciji http://www.imaginecup.com/

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

"Do porasta broja korisnika ADSL-a dolazi jer Telekom brže stvara tehničke uslove za davanje ADSL priključka, hvale se u ovoj kompaniji."

Njihova, a i naša jer nemamo izbora, je nesreća što su postavili takve uslove da ostali provajderi tražeći od njih tehničke uslove za uvođenje ADSL priključka čekaju i do 3 nedelje a direktno preko Telekoma istu stvar čekate par dana. Sramota da je vlada ostavila Telekomu monopolistički položaj iako je još pre dve godine rečeno da moraju da prekinu sa takvim ponašanjem, čak je telekom data rekao da neće ADSL prodavati fizičkim licima već samo provajderima a zatim su razdvojili kompaniju na nekoliko manjih i sada sa njima posluju drugarski a sa ostalim provajderima konkurentski bez obzira što koriste državnu infrastrukturu kao svoju.

Jedva čekam da podlegnu pritisku i popuste taj monopol da bi omladini Srbije bio dostupan jeftiniji internet

19 September, 2007 21:53

 
Blogger yanmaneee said...

nfl jerseys
christian louboutin outlet
cheap jordans
jordan retro
longchamp handbags
yeezy boost
supreme hoodie
nike shoes
kyrie shoes
yeezy boost

25 July, 2019 10:42

 

Post a Comment

<< Home