Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Tuesday, May 22, 2007

Obeležen Međunarodni dan informacionog društva i telekomunikacija

Imamo li razloga za slavlje?

U svetu je i ovaj 17. maj obeležen kao svetski jubilej telekomunikacija i, odskorije, informacionog društva. Svetska telekomunikaciona unija (ITU –
http://www.itu.int/), kao najviša stručna međunarodna organizacija s ovim ingerencijama, organizovala je brojne događaje u čast praznika koji izvorno podseća na dan kada je 1865. godine osnovana. Ove godine jubilej populariše ulogu mladih u razvoju informacionog društva i njihovo korišćenje prednosti koje tehnologija pruža u razvoju potencijala najmlađih i najvitalnijih žitelja planete – što su još u novembru 2005. prepoznali lideri na Svetskom samitu o informacionom društvu, održanom u Tunisu.
U poruci na temu „povezivanja mladih“, generalni sekretar UN Ban Ki-mun istakao je da „mladi najlakše prihvataju i s razumevanjem i poznavanjem koriste informacione tehnologije, te se zato kompanije moraju truditi da stvore odgovarajuće tehnologije, primene i servise koji na najbolji način izlaze potrebama omladine u susret...“

Promovisati mlade

- Mladi su najbolji korisnici informaciono-komunikacionih tehnologija, ocenio je Ki-mun, jer ih koriste u potrazi za znanjem, ali i da sa lakoćom razbijaju komunikacione barijere. Mladi u svepovezanom svetu ne samo da imaju korist od tehnologije, već su i glavna pokretačka inovativna i industrijska snaga – ocenio je generalni sekretar ITU dr Hamadun Ture.
Ove godine u fokusu je razvoj ICT-ja u pravcu stvaranja mogućnosti i potencijala za razvoj mladih u čitavom svetu, kroz napredne i pristupačne servise, čime bi se svima dale približno jednake šanse za uspeh u budućnosti.
Omladinski program ITU od 2003. razvija kapacitete, edukuje i obučava mlade za ICT, kroz YES – Youth Education Scheme, dodeljujući školarine za buduće lidere u telekomunikacijama i srodnim sektorima, uglavnom iz manje razvijenih i zemalja u razvoju.
Katarska princeza Al-Tani, koja predsedava inicijativi Dosegnuti Aziju, započela je prikupljanje fonda od dva miliona švajcarskih franaka namenjenih za 250 školarina, što uz podršku vodećih tehnoloških kompanija i država treba da naraste do 1000 stipendija u naredne tri godine.
Godišnje nagrade ITU dobili su „prva dama“ Dominikanske republike Margarita Cedeno de Fernandez, Mičel Bejker u ime korporacije Mozila i profesor Mark Krivočev iz Rusije. Oni su ličnim angažmanom napravili poseban doprinos izgradnji informacionog društva.
Fernandez je promovisala uvođenje tehnoloških usluga u najsiromašnije delove svoje zemlje, Mozila je nagrađena za približavanje tehnologije i interneta korisnicima kroz svoje open-source i besplatne proizvode, odnosno softver, dok je profesor Krivočev zaslužan za razvoj kvaliteta televizije (pre svega HDTV).
Unija je promovisala i nove ICT inicijative – za borbu protiv cyber-kriminala, za pomoć Africi u premošćavanju digitalnog jaza i za razvoj mogućnosti za mlade.
Međunarodni dan informacionog društva i telekomunikacija obeležen je 17. maja i kod nas u organizaciji Društva za informatiku Srbije i Udruženja informatičke delatnosti pri Privrednoj komori Srbije.Ove godine obeležavanje ovog dana je u celom svetu bilo posvećeno povezivanju mladih i njihovim mogućnostima da koriste i učestvuju u razvoju informacionog društva i telekomunikacija.

Proslava i u Srbiji

Na skupu su govorili Aca Aleksic iz Privredne komore Srbije, Dragana Ćurćić i Moma Simić iz Ministrstva za telekomunikacije i informaciono društvo, Nikola Marković iz Društva za informatiku, Milovan Matijević, izdavač publikacije SITO (MINECO Computers), Vojislav Rodić iz Udruženja internet provajdera Srbije, Slobodan Marković iz Centra za razvoj interneta, Radovan Cvetkovic iz Telekoma Srbija...
Govornici su ukazali na to da su u proteklih godinu dana ostvareni određeni rezultati (rast digitalizacije telekomunikacija, Strategija razvoja informacionog društva u Srbiji, portal državnih organa...) ali da ukupno Srbija sve više zaostaje za svetskim trendovima u razvoju telekomunikacija i informacionog društva, da nema projekata posvećenih mladima i da oni nesmanjenim tempom odlaze iz zemlje, te da mladi i osposobljeni informatički kadrovi predstavljaju veliku šansu za razvoj Srbije, a posebno da se još uvek faktički održava monopol Telekoma i da se mnogo očekuje od upravo obrazovanog Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo.
Uz prijatno iznenađenje što je ove godine i u Srbiji obeležen Dan telekomunikacija i informacionog društva, i pored uspeha koji beleže pojedine ICT kompanije – i ovom prilikom je istaknuto je nezadovoljavajuće, nedovoljno razvijeno stanje u IT oblasti u našoj zemlji.