Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Wednesday, May 23, 2007

Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo

Iako je vest već stara, ja nisam postovao nekoliko dana i ne bih hteo da ostanem dužan, ne čitaocima, koji su već informisani, već blogu koji vodim:

Ministar (ministarka) novoosnovanog Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo je Aleksandra Smiljanić (DS).

Rođena je 12. juna 1970. u Beogradu. Diplomirala na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a magistrirala i doktorirala na elektrotehnici na Univerzitetu u Prinstonu 1996. odnosno 1999. godine. Oblasti njenog rada su komunikacione mreže, arhitektura i kontrolni algoritmi internet rutera. Docent je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a radi i kao pridruženi profesor na Politehničkom univerzitetu u Njujorku i Stoni Bruk univerzitetu u istom gradu. Vodi projekat Ministarstva nauke i zaštite životne sredine "Implementacija kontrolera internet rutera". Radila je u istraživačkim AT&T laboratorijama od 1999. do 2004. Autor je brojnih radova sa kojima je učestvovala na konferencijama, kao i radova koji su objavljeni u časopisima. Ima dve patent aplikacije i sedam patenata, koji su patentirani u SAD, Evropi, Japanu i Kini. Urednik je časopisa "OSA Journal on Optical Networking" od 2003, i žurnala "IEEE Communication Letters" od 2005. godine.

(preuzeto sa sajta Vlade Srbije)

Takođe:
http://kondor.etf.bg.ac.yu/~aleksandra/ASR.html
http://kondor.etf.bg.ac.yu/~aleksandra/data/AleksResumeP.doc

Prvi mali komentar - nisam siguran koliko će se jedno ovako stručno lice snaći na političkoj funkciji; nadam se da će joj neko iz stranke pomoći. U svakom slučaju, novoj ministarki želim svu sreću na funkciji na koju je stupila, trebaće joj uz stručnost...

Drugo - da li i koliko puta treba nekom tamo (ne znam ni kako da ga nazovem) u vladi reći da se kaže informaciono društvo, društvo zasnovano na informacijama (a ne na informatici) kao što je prihvaćeno u čitavom svetu!!!!!!!!!!
Mi već imamo i informatičko društvo i njegovog predsednika :)

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ne vereujem da svako može da u politici da onoliko koliko može u nauci. Ona je ipak samo predstavnik (instrumentalizovani) jedne oartijske struje, ali moramo verovati da će njena kvalifikacija poboljšati bilo kakvu situaciju.

Tu se povlači sada mnogo pitanja, a jedno od tih je i koliko će sve to obuhvatiti mlađi kadar koji je u razvoju. Mene, recimo interesuje to.

23 May, 2007 15:00

 
Blogger Damir Jelisavcic said...

To si potpuno u pravu, Milose, ali ja nisam siguran da ce u ovom, kao i u bilo kom ministarstvu, biti preterano sanse za bilo koje mlade strucnjake - ako nisu clanovi odredjene stranke. Uglavnom je njihova sansa kroz neke strucne organizacije ili udruzenja. A ako si "drug clan" sve moze, ne moras nista da znas. Uostalom, mozes da vidis kako je do sada funkcionisalo sve sto je bilo vezano za telekomunikacije i/ili informaciono drustvo. Cak, neki uslovno stariji ljudi iz struke mnogo vise su me se dojmili svojim aktivnostima, pogotovu iz privrednih komora Beograda i Srbije.
Mislim da i nema potrebe da se posebno guramo u drzavnu sluzbu. Veoma lep aktivisticki primer pruzaju Sloba Markovic (Centar za razvoj interneta) i njemu slicni. A bogami i neki od onih u godinama (Nikola Markovic, Drustvo za informatiku Srbije... :)

23 May, 2007 23:34

 

Post a Comment

<< Home