Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Tuesday, May 22, 2007

Ostrvo diplomatije u Second Life-u


I to je informaciono društvo



Kao korak dalje u više od decenije dugom istraživanju i razvoju na polju virtuelne diplomatije, u cyber-svetu Second Life Diplo fondacija, u saradnji sa Ženevskim centrom za politiku bezbednosti (Geneva Centre for Security Policy – GCSP), danas otvara Ostrvo diplomatije (Diplomacy Island).

Ovim Fondacija (
www.diplomacy.edu) istražuje nove mogućnosti diplomatskog predstavljanja i pregovaranja, i otvara još jedan „kanal“ za ostvarenje svoje osnovne misije – pomoći malim i zemljama u razvoju da efektivno učestvuju u međunarodnim odnosima.

Ostvro diplomatije obuhvata određene sektore. U Diplomatskom kvartu se nalaze „virtuelne ambasade“. Uz ambasadu Maldiva, koja je u cyber-okruženju prva otvorena, u „izgradnji“ je još nekoliko njih, pre svih Malte, Filipina i Makedonije.
Virtuelna diplomatska akademija će biti domaćin skupovima o modernoj diplomatiji i temama poput „ekološke“, „energetske“ i cyber-diplomatije.Virtuelni muzej diplomatije nije običan muzej. U osnovi, on će isticati važnost diplomatije u modernom društvu – za razliku od korišćenja sile u odnosima. Činiće to kroz primere diplomatskih uspeha kroz istoriju, a posetioci će moći da „komuniciraju“ kroz vreme i s takvim diplomatskim veličinama kao što su (bili) Taljeran Perigor i Meternih.„Naselje upravljanja internetom“ (The Internet Governance Village) organizovaće okrugle stolove, diskusije i konferencije o osetljivim pitanjima, od kojih su neka od posebne i direktne važnosti za stanare Secon Life-a – prvenstveno pitanja privatnosti, sigurnosti, digitalnog identiteta i oporezivanja u virtuelnom svetu.
Dalje, IG Village će u prvi plan isticati goruće teme koje povezuju internet i zemlje u razvoju, pre svega kako prevazići digitalni jaz između bogatih i siromašnih.

Otvaranje Ostrva diplomatije uveličaće svojim prisustvom i izlaganjima nedavno imenovani predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija dr Srđan Kerim, iskusni makedonski i diplomata bivše SFRJ, ministar spoljnih poslova Maldiva, počasni doktor Ahmed Šahid, koji je i otvorio ovu „lokaciju“, ambasador Valter Fust, direktor Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, koji će govoriti o važnosti virtuelne diplomatije za male i zemlje u razvoju. Takođe, biće „prisutni“ i osnivač Second Life-a i glavni rukovodilac Linden Labs Filip Rozdejl, te dr Jovan Kurbalija, direktor Diplo fondacije, koji će predstaviti Diplomacy Island i njegovu misiju.
Lokacija na kojoj će se sve dešavati u 18:30 po centralnoevropskom vremenu jeste
Diplomacy Island u Second Life-u – SL latitude/longitude: 150,191,26.
(Ne zaboravite da se na vreme pre toga registrujete u ovom svetu, koji danas broji više od 6,6 miliona stanovnika!!!)