Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Tuesday, May 22, 2007

Finale Imagine Cupa 2007 u Srbiji

Najbolji u Seulu

U Beogradu je 18. maja održano lokalno finale međunarodnog Microsoftovog takmičenja Imagine Cup (
www.imaginecup.com) u kategoriji Projektovanje softvera. Moto ovogodišnjeg Imagine kupa je „Zamisli svet u kojem tehnologija obezbeđuje bolje obrazovanje za sve“, a radove na zadate teme je predalo osam timova iz Srbije. U zgradi ComTrade Technology Centra tokom celog dana smenjivale su se zanimljive prezentacije projekata studenata visokoškolskih ustanova iz svih delova naše zemlje.

Takmičenje u sezoni 2007. organizovano je u devet kategorija, od projektovanja softvera i produkcije kratkih filmova, do izazova iz oblasti algoritama i programiranja. Rešenja koja su studenti predstavili bave se realnim, svakodnevnim problemima koji se tiču obrazovanja. Po oceni žirija, najbolji je bio SMOR tim i projekat DriveON. Članovi ovog tima su studenti Fakulteta organizacionih nauka i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, a projekat je zamišljen kao pomoć pri učenju vožnje automobila. Cilj projekta je da se napravi simulator koji bi auto škole mogle da koriste za obuku novih vozača. Kako u našoj zemlji još uvek ne postoje zakoni vezani za sertifikaciju simulatora vožnje automobila, kao referenca je korišćen koncept dizajna avionskih simulatora.

Organizaciju lokalnog finala Imagine Cupa su pomogli prijatelji i partneri Microsofta: ComTrade, odnosno članica CT grupe koja se jedina bavi razvojem softvera – Spinnaker. Ova firma je prvoplasiranima poklonila Windows Vista osposobljen računar.
- Verujemo da ove i slične inicijative dodatno potpomažu razvoj domaćeg IT tržišta i među ovogodišnjim takmičarima vidimo dosta talentovanih koje bismo, naravno, rado videli i u našem razvojnom timu“ rekla je Jelena Antić, pomoćnik generalnog direktora Spinnakera.
Fujitsu Siemens Computers je nagradio drugoplasirane – četiri visokokvalitetna LCD monitora, a Pexim Solutions je nagradio trećeplasiranu ekipu DVD plejerima.

Ovo je peti put da Microsoft organizuje Imagine Cup, u cilju promocije inovativnosti i dostignuća mladih na polju informacionih tehnologija. I do sada su naši studenti pokazali da spadaju među najtalentovanije i najvrednije u svetu, a ovog puta, prvoplasirani tim će nas predstavljati na svetskom finalu Imagine Cupa 2007, koje će biti održano u avgustu u Seulu, gde će se takmičiti za neku od nagrada iz ukupnog fonda od oko 170.000 američkih dolara.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home