Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Wednesday, March 07, 2007

Globalna kapija Srbije

U saradnji Britanskog saveta i Ministarstva prosvete Srbije

“Ne možete istinski obrazovati mlade u ovoj zemlji, a da internacionalna dimenzija ne predstavlja vrlo značajan deo njihovog iskustva u učenju”, misao je Čarlsa Klarka, izrečena u funkciji ministra prosvete Velike Britanije na promociji Internacionalne strategije tog ministarstva u Londonu 2004. godine.

Ova se ideja može primeniti i na nas, kao i na bilo koju drugu zemlju, jer internacionalizacija u obrazovanju nikad nije imala veći značaj. U svetu koji je integrisan više nego ikada mladi zaista postaju građani sveta – i tržište rada na kome će se takmičiti sve više poprima internacionalni karakter. Obrazovanje se prilagođava da bi ih pripremilo za svet koji se menja – kažu u Britanskom savetu, koji je, uz podršku Ministarstva prosvete osnovao Globalnu kapiju Srbije (www.globalgateway.org/serbia).

Reč je o projektu internet portala koji Velika Britanija već ima, putem kojeg škole iz ove zemlje mogu da uspostavljaju međunarodnu saradnju sa školama iz sveta. Srbija je jedna od devet zemalja koja ima svoju sekciju – i to na svom jeziku, tako da naši đaci, direktori škola i nastavnici, kao i članovi školskih odbora, mogu da se “edukuju o edukaciji” na maternjem jeziku, kao i da nalaze finansijere, ili nove mogućnosti za akreditaciju.
Globalna kapija je besplatna za korišćenje i nudi servise kao što su: pronalaženje škole partnera, pomoć uživo – vodiče do resursa i usluga koje su vam potrebne, savetodavne usluge, te planove nastave, baze podataka…
Resursi obuhvataju zajedničke projekte za sve nivoe i uzraste, međunarodne programe razmene nastavnika i učenika, te praktičnu pomoć u traženju izvora finansiranja, mogućnosti za profesionalni razvoj…

Projekat je u Srbiji predstavljen u ponedeljak, na promociji na kojoj su govorili ministar prosvete Srbije Slobodan Vuksanović i direktor Britanskog saveta u Beogradu Endrju Glas.
Ministar je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost Velikoj Britaniji što je Srbija u ovoj velikoj zajednici i smatra da će naše školstvo umeti da iskoristi prilike koje se time otvaraju.
Endrju Glas je u ime pokretača projekta podržao i pozdravio uključenje Srbije i pozvao sve škole da se što aktivnije uključe u internacionalnu saradnju i projekte koji su im omogućeni.

Globalna kapija je već spojila dve škole iz Srbije i UK – škola u Banatskom Despotovcu već je uvela međunarodnu dimenziju u svojoj nastavi. Učenici osnovne škole u ovom gradu već dve godine ostvaruju saradnju sa svojim vršnjacima iz osnovne škole Kirkbajmursajd iz Severnog Jorka u Engleskoj. Saradnja se odvija u vidu redovne pismene korespondencije između učenika. Cilj projekta je razvijanje prijateljstva među decom i upoznavanje sa načinom i životom rada u njihovim sredinama i školama.
Jedan od primera kako dvojezična nastava može da unapredi edukativne procese je i osnovna škola „Vladislav Ribnikar“ iz Beograda, koja je 2004. počela s dvojezičnom mastavom na francuskom jeziku, a danas 90 učenika pohađa nastavu na oba jezika (www.os-ribnikar.edu.yu/dvojezicna-nastava.php).
Projekat sistematski prati Komisija za razvoj dvojezične nastave u Srbiji. Učenici koji žele da budu u bilingvalnim odeljenjima moraju da polože kvalifikacioni test. U ovom projektu je i Treća beogradska gimnazija u kojoj se odvija paralelno nastava na italijanskom i francuskom jeziku.

Pokrenuta u februaru 2004, godine, Globalna kapija (http://www.globalgateway.org/) je razvijana kroz bliske konsultacije sa nastavnicima na međunarodnom nivou, a u ovom partnerstvu, osim Velike Britanije, učestvuje još 58 zemalja.