Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Wednesday, March 07, 2007

Održan prvi Ubuntu Install Show

Slobodan softver za društvo jednakih

Ideja iz naslova i njoj slične pokreću čitavu zajednicu profesionalaca i korisnika informacionih tehnologija na širenju filozofije slobodnog softvera i njegove upotrebe. Mreže za slobodan softver (www.fsnserbia.org) organizovala je u nedelju prvi Ubuntu Install Show , manifestaciju posvećenu danas najpopularnijoj dustribuciji operativnog sistema Linux i – kako kažu poznavaoci, najlakšoj za korišćenje.

Tokom više od tri sata oko stotinu zainteresovanih za slobodan softver upoznalo se s Ubuntuom. Prvi segment događaja je bio posvećen proceduri instalacije operativnog sistema, tokom koje je Ivan Čukić, izvršni urednik časopisa GNUzilla (www.gnuzilla.info), odgovarao na pitanja. Predsednik Mreže za slobodan softver Ivan Jelić objasnio je filozofiju koja pokreće slobodan softver i pravce u kojima se razvija, kao i šta je GNU/Linux operativni sistem (www.linuxo.org). Nakon predavanja, članovi lokalnog Ubuntu tima (Ubuntu LoCo Srbija – www.ubuntu-rs.org) su sa novim članovima razmatrali ideje za unapređenje rada na promociji ovog operativnog sistema.

Ubuntu je afrička reč koja znači “humanost prema drugima” ili “ja sam ono što jesam zbog onoga što svi mi jesmo”. Ubuntu operativni sistem, kažu njegovi zagovornici, unosi u svet softvera duh ove reči. Operativni sistem Ubuntu donosi sa sobom i prateće programe potrebne za rad na računaru, sve besplatno i legalno, a može se naći u verzijama namenjenim kućnim korisnicima, edukativnim organizacijama, školama i deci (Edubuntu), Xubuntu (za “slabije” kompjutere), te Ubuntu Server Edition, koji sadrži serverske aplikacije. Postoje i druge, nezvanične edicije ovog operativnog sistema (opširnije na http://ubuntu-rs.org/wiki/index.php/O_Ubuntu).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home