Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Wednesday, April 18, 2007

Evropsko istraživanje o znanju stranih jezika

RAZMENA POZITIVNIH ISKUSTAVA

Iako nije direktno vezana za ICT sektor, sledeća informacija je posredno od značaja za razvoj ove oblasti u čitavoj Evropi, pa tako i kod nas.

Evropska komisija početkom 2009. ima nameru da pokrene Evropsko istraživanje o jezičkim sposobnostima, odnosno poznavanju prvog i drugog stranog jezika u zemljama članicama Evropske unije, prenosi internet portal EnterEurope na hrvatskom jeziku (www.entereurope.hr), a prenose još neki domaći net izvori.

Na samitu Evropskog veća u Lisabonu 2000. utvrđeni su strateški ciljevi Evropske unije u prvoj dakadi 21. veka i istaknuta važnost povećanja mobilnosti Evropljana i jačanja njihovih lingvističkih sposobnosti. Na samitu u Barseloni 2002. EU je pozvala na konkretne korake kojima bi se poboljšalo znanje bazičnih veština, posebno učenjem najmanje dva strana jezika od detinjstva i uspostavljanjem indikatora jezičke kompetencije.

Ovim istraživanjem će se testirati znanje stranih jezika kod učenika na kraju obaveznog obrazovanja. U prvom krugu testiranja početkom 2009. meriće se veštine čitanja, slušanja i pisanja dva strana jezika. Ta dva jezika moraju biti među pet jezika koji se najviše govore u Uniji – engleski, francuski, nemački, španski i italijanski.

Podaci iz istraživanja treba da pruže informacije o jezičkim sposobnostima mladih u Evropskoj uniji, što će pomoći nadležnima u zemljama članicama da poboljšaju učenje stranih jezika.

Poverenik Evropske komisije za obrazovanje, kulturu i mlade Jan Figel izjavio je da cilj ovog jezičkog indikatora nije pojedinačno rangiranje država, već nalaženje efikasnih metoda učenja jezika, kako bi se pojačala razmena pozitivnih iskustava među zemljama članicama EU.