Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Tuesday, September 25, 2007

Javna diskusija o upravljanju domenom .RS

Dve sedmice za primedbe i predloge

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) obaveštava javnost da su pripremljeni nacrti dokumenata koji će regulisati budući proces registracije .RS internet domena.
Ovi dokumenti stavljeni su na dvonedeljnu javnu raspravu, koja će trajati od 24. septembra do 8. oktobra 2007. Svi zainteresovani mogu da nađu dokumente i formular za slanje komentara na sajtu RNIDS.

Reč je o dokumentima koji, između ostalog, govore o tome ko će moći da registruje .RS domen, na koji način, kako će teći proces prelaska sa .YU na .RS, kako će se rešavati sporovi oko .RS domena i kako postati ovlašćeni registar .RS domena. Nakon okončanja javne rasprave, na osnovu pristiglih sugestija, skupština RNIDS će konačno usvojiti pomenute dokumente, što će biti važan korak ka uvođenju u upotrebu novog internet domena Srbije, koje se očekuje do kraja godine. Međunarodna organizacija Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (ICANN) saglasila se početkom septembra s dodelom novog nacionalnog internet domena Republike Srbije, kojim će upravljati RNIDS. Svojom odlukom, ICANN je predvideo da se prelazak sa .YU na .RS domene okonča do 30. septembra 2009.

Dokumenta za javnu raspravu mogu se preuzeti na internet stranici www.rnids.yu/page.php?file=00050.html&list=3, a komentari se mogu slati putem formulara na istoj strani. Poželjno je da komentari budu u formi konkretnog teksta člana koji se menja, dodaje ili briše, kažu u RNIDS.

Nakon završetka javne rasprave od dve nedelje, korigovane nacrte dokumenata treba da usvoji skupština RNIDS, posle čega počinje njihova primena.

Diskusija o nacrtima dokumenata će se voditi na stručnim internet forumima EliteSecurity (www.elitesecurity.org/f230) i DevProTalk (www.devprotalk.com/t1198-registar-nacionalnog-internet-domena.html).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home