Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Monday, September 24, 2007

Održano predavanje "Pravci u arhitekturi računara"

„Brzine računara se ne mogu povećavati, a problemi s hlađenjem čipova više se ne mogu rešavati na stari način“, istakao je akademik Miloš Ercegovac, koji je 20. septembra na SANU održao predavanje „Kako dobiti više za manje: pravci u arhitekturi računara“.

Jedno od rešenja je „čip multiprocesor“, koji omogućava da se za 55 odsto povećaju performanse čipa i za 40 odsto smanji potrošnja električne energije i zagrevanje čipa. Ovo je i dalje korišćenje Fon Nojmanove arhitekture računara i postojećih informacionih tehnologija, ali se primenom više manjih tranzistora ostvaruje tehnološki napredak, dobijaju veći kapaciteti računara i smanjuje potrošnja električne energije.

Ercegovac je profesor na Kalifornijskom univerzitetu i inostrani član SANU. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu 1965. godine i radio u Institutu Mihajlo Pupin od 1966. do 1970.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home