Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Tuesday, September 25, 2007

Srbija u Second Life-u

Na jednom od najpopularnijih svetskih sajtova, virtuelnom svetu Second Life, od utorka će biti predstavljena i Srbija, kroz projekat Serbia Under Construction, najavila je u ponedeljak kompanija Publicis.

Svečano otvaranje projekta Serbia Under Construction najavljeno je za utorak u 20 časova u Beton hali u Beogradu, nastupom uživo na Second Life direktora Beogradske filharmonije, pijaniste Ivana Tasovca, koji je poslednji put nastupao 1998. godine, a koji će odsvirati skerco Druge sonate Sergeja Prokofjeva, Allegro Marcato.

Sajt Second Life je online trodimenzionalna simulacija sveta na kojem je Publicis grupa zakupila virtuelno ostrvo Srbija za 6.000 dolara, izjavila je na predstavljanju novog broja časopisa "Marketing Srbija" menadžer u Publicisu Anja Petrovski.

Telekom Srbija, navela je ona, postala je prva domaća kompanija koja će se promovisati na tom sajtu, koji je 2003. kreirala kompanija Linden lab i koji koristi 8,5 miliona ljudi.

Na virtuelnom ostrvu Srbija moći će da se predstave i druge domaće kompanije, ali i svi relevantni dogadjaji i ustanove koje su važne za promociju zemlje, rekla je Petrovski.

Ona je navela da je u planu da se na ostrvu izgradi virtuelna zgrada Ministarstva za dijasporu, Muzej Nikole Tesle, ali i da se predstave turniri tenisera Novaka Djokovića.

Prognozira se da će broj posetilaca sajta Second Life do marta naredne godine biti preko 25 miliona, kazala je ona i dodala da Srbiji trenutno pristup tom sajtu ima oko 500 ljudi.

Prema njenim rečima, novi vid komunikacije i marketinga prepoznale su mnoge svetske kompanije. Na sajtu Second Life su prisutni i francuski prdsednik Nikola Sarkozi koji je otvorio svoje izborno sedište, Hilari Klinton, pevač grupe U2 Bono Voks, a premijeru su imali i filmovi poput "Pirata sa Kariba", objasnila je Petrovski, dodajući da su posetioci sajta tehnološki obrazovani ljudi starosti oko 35 godina.

Direktor direkcije za usluge Telekom Srbije Igor Jecl rekao je da se ta kompanija odlučila za pristup sajtu Second Life kao novom načinu komunikacije u kome je budućnost.

On je najavio da će Telekom uvesti nekoliko novih usluga kao što je prvi "web self care" koji će omogućiti korisnicima direktno upravljanje računima u realnom vremenu, a naredne godine će početi i uvodjenje IT televizije.

(Beta)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home