Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Tuesday, September 25, 2007

Manja naknada Srbije za ITU – pomoć sektorskom razvoju

Na ovogodišnjem zasedanju u Ženevi Savet Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) usvojio je rezoluciju kojom se prihvata zahtev Republike Srbije da joj se četiri puta umanji godišnja novčana kontribucija za period od 2008. do 2011. godine. U apsolutnom iznosu, ovo smanjenje godišnje iznosi 60.000 švajcarskih franaka (sa 80.000 na 20.000). Ovo smanjenje predstavlja indirektnu podršku Ministarstvu za realizaciju utvrđenih ciljeva, a ima osnovu i u ITU rezoluciji 126.

- Ovaj argumentovani zahtev za umanjenje kontribucije bio je jedan od razloga za posetu delegacije ministarstva Ženevi, odnosno ITU. Pokazano razumevanje prema našim potrebama i mogućnostima nas ohrabruje, ali i obavezuje da se aktivnije uključimo u rad relevantnih tela ITU, čime ćemo dati pozitivan doprinos aktivnostima ITU, a ujedno doprineti bržem i kvalitetnijem realizovanju zacrtanih ciljeva – kaže se u saopštenju ministarstva.