Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Wednesday, March 21, 2007

Automatsko vođenje sudskih predmeta

Za transparentnost pravosuđa

U Okružnom sudu u Sremskoj Mitrovici početkom ovog meseca pušten je u rad program automatskog vođenja sudskih predmeta. Program "Sena" u rad je pustio Zoran Stojković, ministar pravde Srbije, koji je izjavio da je ta novina korak ka većem učešću javnosti u radu pravosudnih organa.

Automatsko vođenje i evidencija sudskih predmeta će ove godine početi da funkcionišu u sudovima u još 14 gradova u Srbiji, a građani će u svakom trenutku moći da saznaju dokle se stiglo u obradi pojedinog predmeta. Ministar Stojković je izjavio da je u tim sudovima trenutno u toku obuka zaposlenih za korišćenje novog programa. Po njegovim rečima, novo tehničko rešenje će uticati i na smanjenje korupcije u sudstvu, jer će dodeljivanje predmeta sudijama biti prepušteno programu koji će to raditi automatski.

Uvođenje novog programa u srpske sudove deo je projekta modernizacije rada sudstva koji sprovodi Ministarstvo pravde Srbije, uz pomoć Evropske agencija za rekonstrukciju. U taj projekat je od 2003. uloženo oko 7.300.000 evra.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home