Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Friday, March 09, 2007

Deset godina Fujitsu Siemens Computersa u Srbiji

Prioritet usluge

Jubilej firme obeležen vodećom tržišnom pozicijom kod nas po isporuci prenosivih računara; u vrhu i po ukupnim PC isporukama; dominantno usmerenje ka malim i srednjim preduzećima

Kompanija Fujitsu Siemens Computers obeležila je deset godina poslovanja u Srbiji na skupu poslovnih korisnika informacionih tehnologija i partnera – “Dynamic Data Center Roadshow 07“, održanom 8. marta u Beogradu. Pod sloganom „Deset godina kreiranja budućnosti“, jubilej je obležen osvrtom na postignuća i trenutnu poziciju kompanije na tržištu, najavom planova za budućnost i stručnim prezentacijama o konceptu dinamičkog data centra kao jednog od sinonima budućnosti u domenu korporativnih tehnologija i rešenja.

„Fujitsu Siemens Computers u Srbiji održava stabilno drugo mesto na tržištu, daleko ispred sledeće rangirane kompanije“, izjavio je ovim povodom Vlada Tanasković, direktor predstavništva za Srbiju i Crnu goru, izlažući trenutnu poziciju kompanije na tržištu.

Prema internim podacima kompanije, trenutno učešće FSC opreme u ukupnom broju prodatih komada opreme, PC računara i servera je između 9 i 10 odsto, odnosno oko 15 procenata tržišta po vrednosti prodate opreme. Isporukom servera FSC pokriva 16 odsto lokalnog tržišta, a isporukom sistema za skladištenje podataka nešto više od petine.

„U segmentu prenosivih računara kompanija je već treću godinu za redom lider na našem tržištu. U deset proteklih godina isporučili smo više od 25.000 komada prenosivih računara, 11.000 samo u prethodnih godinu dana i naš udeo na tržištu se standardno kreće u opsegu između 25 i 30 procenata kada su u pitanju isporuke prenosivih računara“, istakao je Tanasković.

Centralno mesto u planovima kompanije za ovo tržište zauzima intenzivnije usmerenje ka uslugama. Reč je prvenstveno o pomoći maloprodajnoj mreži i pružanju usluga u segmentu malih i srednjih preduzeća, koji je u tom domenu generalno slabo pokriven.

„Pružaćemo usluge i u segmentu velikih korisnika, ali tek kao dopunu ponudi naših lokalnih partnera, sistem integratora. Predstavništvo FSC-a time nastavlja sa dosadašnjom strategijom koja ne podrazumeva konkurisanje lokalnim partnerima“, pojasnio je Tanasković.

Pored toga, planovi kompanije za budućnost izneti su i predstavljanjem koncepta dinamičkog data centra i pratećih IT rešenja u stručnom delu skupa koji je Fujitsu Siemens organizovao u saradnji sa globalnim partnerima, kompanijama EMC, NetApp i Intel.

Dinamički data centar (DDC), u najkraćem, odgovor je Fujitsu Siemens Computersa na izazove s kojima se suočavaju IT menadžeri i menadžeri organizacija – povećanje fleksibilnosti i pouzdanosti IT infrastruktura, odnosno povećanje isplativosti ulaganja u IT infrastrukture. To je koncept nove generacije hardverske i softverske arhitekture, fokusirane na servise za krajnjeg korisnika, koja omogućava da raspodela hardverskih računarskih resursa na zahtev postane realnost. Primenom ovakvog rešenja, organizacije postaju lako prilagodljive na česte promene u poslovanju koje od njih zahtevaju tržišne prilike, a kompletan fokus poslovanja prenosi se na efikasno ispunjenje zahteva krajnjeg korisnika.

Osnovu jednog dinamičkog rešenja iz ugla FSC-a predstavlja grupa različitih računarskih resursa u koju spadaju Bladeframe serveri, blade serveri, sistemi za skladištenje podataka kompanija EMC i NetApp – koji se dinamički dodeljuju ili oduzimaju aplikacijama u zavisnosti od broja zahteva krajnjih korisnika. Primenom softverskog rešenja za virtualizaciju, recimo proizvođača kao što su VmWare ili Xen, postiže se stalna dostupnost i maksimalno iskorišćenje resursa i podrška za različite operativne sisteme – Windows, Linux, Solaris – a na samom vrhu svojevrsne piramide resursa korisnici mogu da koriste najrazličitije aplikacije bazirane na tehnologijama globalnih partnera Fujitsu Siemens Computersa po pitanju softvera, kompanija Microsft, Oracle i SAP.

Na osnovu korisničkih zahteva i potreba lako se biraju različiti gradivni elementi rešenja. Svi pomenuti delovi čine jednu jedinstvenu celinu koja se veoma lako i brzo uklapa u već postojeću IT infrastrukturu, čime se smanjuje rizik implementacije novih tehnologija u organizaciji. Obaveza korisnika je samo da definiše pravila po kojima nova IT infrastruktura treba dinamički da se menja.

Brend Fujitsu Siemens Computers (FSC) nastao je 1999. godine osnivanjem istoimene kompanije od strane korporacija Fujitsu Limited i Siemens AG, i predstavlja kontinuitet brendova Siemens-Nixdorf i Siemens koji su u našoj zemlji prisutni od 1997. godine.
Fujitsu Siemens Computers, predstavništvo za Srbiju i Crnu Goru sa sedištem u Beogradu, osnovano je 2003. godine i danas zapošljava četrnaest profesionalaca, tim koji se utrostručio u poslednjih godinu i po dana sa ciljem da na najbolji način zadovolji potrebe korisnika informacionih tehnologija u Srbiji i u Crnoj Gori. Predstavništvo u tom cilju aktivno sarađuje sa četiri lokalne distributerske kuće (Pakom, CT Computers, Mikros i TradeCom u Crnoj Gori), i pet korporativnih partnera (Siemens IT Solutions and Services, Saga, Pan Computers, Spinnaker i PSC), iza kojih stoje veliko iskustvo i uspešni projekti.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home