Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Saturday, March 10, 2007

Javna diskusija o srpskoj Creative Commons licenci

Za slobodnu razmenu sadržaja

Creative Commons International, (http://creativecommons.org/worldwide) odobrio je prvi draft srpske Creative Commons licence BY-NC-SA 2.5.
Draft je objavljen na http://creativecommons.org/worldwide/rs/ na srpskom i engleskom jeziku, a diskusija o predloženom tekstu licence, prevedene sa engleskog na srpski jezik i usklađene sa srpskim pravom, odvijaće se na mejling listi
http://lists.ibiblio.org/mailman/listinfo/cc-rs/

Diskusija je stručna, ali mogu da je prate i u njoj učestvuju i oni koji nisu pravnici. Detaljnije informacije o CC licencama nalaze se na http://creativecommons.org/
Kao prvi korak Projekta lokalizacije Creative Commons licenci, čiji je glavni nosilac Vikimedija Srbije, a koju u okviru njega podržavaju partnerske organizacije slobodnog softvera i slobodne kulture, sastavljen je prvi nacrt lokalizovane CC-BY-NC-SA (Attribution Non Commercial Share Alike) 2.5 licence, prevedene sa engleskog na srpski jezik i prilagođene srpskom pravnom sistemu. Nacrt je objavljen na veb strani Creative Commons Worldwide: Serbia na engleskom i srpskom jeziku.

Vikimedija Srbije poziva sve zainteresovane, a posebno autore, umetnike, novinare, pravnike i druge stručnjake koji se bave intelektualnom svojinom i informaciono-komunikacionim tehnologijama i/ili nameravaju da koriste CC licence da se priključe javnoj raspravi o nacrtu preko elektronske pošte na CC-RS diskusionoj grupi.

Creative Commons Organization je neprofitna organizacija, čije licence dopuštaju brzu i slobodnu razmenu autorskih dela u oblasti obrazovanja, nauke, tehnike i umetnosti. Prve licence objavljene su u Americi, a projekat lokalizacije je, do sada, izvršen ili započet u više od 50 zemalja sveta.

Lokalizacijom CC licenci i Srbija će postati zemlja čije društvo može da koristi mogućnosti slobodne i legalne razmene multimedijalnog sadržaja kao vid distribucije i saradnje među autorimа, kao i između autora i publike, i omogućiće platformu za slobodan protok informacija između institucija, naročito iz oblasti kulture i e-vlade, i korisnika usluga tih institucija. Posebno će biti olakšano pravljenje, organizacija i pristup arhivima i međuinstitucionalna razmena, kako u državnom i privatnom tako i u NVO sektoru.

CC: Miloš Rančić, Nikola Smolenski i Nena Antić, Vikimedija Srbije

0 Comments:

Post a Comment

<< Home