Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Wednesday, March 21, 2007

Otvoren CeBIT 2007

Oporavak “sajma dobrih ideja”?

Nemački kancelar Angela Merkel zvanično je u četvrtak uveče otvorila CeBIT 2007, najveći svetski sajam informacionih tehnologija, koji se od 15. do 21. marta održava u Hanoveru. Merkel je posebno istakla globalni značaj CeBIT-a, nazvavši ga "sajmom dobrih ideja".

Osim nemačke kancelarke na otvaranju ovogodišnjeg CeBIT-a je govorilo još nekoliko značajnih ličnosti, kao na primer Vili Bertold, predsednik nemačkog Udruženja za informacionu tehnologiju, telekomunikacije i nove medije, Patriša Ruso, glavni izvršni rukovodilac kompanije Alcatel Lucent, Bernd Bišof, glavni izvršni rukovodilac kompanije Fujitsu Siemens i Sergej Naruškin, zamenik predsednika vlade Rusije, koji su, osim o globalnim poslovnim temama, govorili i o novim trendovima u IT industriji.

Organizatori sajma navode da na ovogodišnjoj manifestaciji, čija se izložbena površina prostire na više od 300.000 kvadratnih metara, učestvuje nešto više od 6000 izlagača (manje nego prošle godine!) iz 77 zemalja, od čega su 45 odsto nemačke kompanije, a 55 inostrane. Kao i ranijih godina, najveći broj izlagača dolazi iz Azije (1600); Tajvan je zemlja s najvećim brojem izlagača (602), ali je ove godine porastao broj izlagača iz srednjeevropskih i istočnoevropskih zemalja, posebno Poljske i Rusije, koja je "zemlja–partner" ovogodišnje manifestacije. Očekuje se da će ovogodišnji CeBIT posetiti oko 500.000 posetilaca.

Na nacionalnom štandu Srbije, površine 114 kvadratnih metara, pod nazivom "Srbija – vizija budućnosti", nalazi se i sedam izlagača iz Srbije. To su kompanije CIM College, Guidance, HCP, Logo, Navigator, Telefonija i Veridix. Takođe, neke naše kompanije u Hanoveru godina izlažu samostalno ili na štandovima svojih partnera iz sveta – Geneko, Iritel, Saga…

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA već četvrti put organizuje zajedničko učešće srpskih firmi na CeBIT-u. Oni finansiraju najveći deo troškova, ali su nastup naših preduzeća podržali i USAID i Nemačka agencija za tehničku saradnju, GTZ.

Kompanija CIM College iz Niša već prvog dana je potpisala ugovore sa Međunarodnim centrom za informatiku i elektroniku Ruske federacije (ICIE) i ruskim Institutom za matematiku i sertifikaciju (RIAMC). Oba ugovora podrazumevaju zajedničku realizaciju projekata informacione podrške upravljanja kvalitetom, čije će finansiranje, najmanje po milion evra za svaki od projekata, obezbediti Ruska federalna agencija za nauku i inovacije. CIM College u oba projekta ulaže softverska rešenja, čiju je vrednost prestižni Institut za informatiku u Karlshrueu procenio na dva miliona evra, a sličan ulog daju i ruski partneri. Rusija je, po statistikama, trenutno najbrže rastuće IT tržište na svetu, što našim kompanijama koje tu posluju pruža velike mogućnosti za razvoj.

Iako je CeBIT i dalje najznačajniji svetski ICT sajam, još uvek je u fazi oporavka i ne može se meriti sa dešavanjima od pre sedam-osam godina, ni po broju izlagača i posetilaca, ni po ugovorenim poslovima. Ovaj sajam, kao ogledalo celokupne informatičke industrije, vraća se staroj slavi sličnim tempom kojim IT sektor, posle duge recesije koja je pratila nagli razvoj, traži puteve rasta i transformacije.

(Izvor: D. J. i MikroVesti)

1 Comments:

Anonymous Epoxy Flooring Minneapolis said...

Nice bblog thanks for posting

07 November, 2022 06:22

 

Post a Comment

<< Home