Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Friday, April 20, 2007

Centar za razvoj karijere Beogradskog univerziteta

Јоš nešto preuzeto iz poslednjeg broja mog matičnog lista - tekst koleginice Olge Nikolić:

Zajednički projekat Privredne komore Srbije i Univerziteta u Beogradu
UTAKMICA ZA PRAVE IGRAČE

Visokoškolci i poslodavci sada lakše i efikasnije komuniciraju na obostranu korist preko Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu. Slični centri uskoro i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu

Svuda u svetu, pa i u Srbiji, poslodavci traže mlade ljude koji mogu odmah da prionu na posao. Diploma je dobrodošla, ali uglavnom nije presudan papir koji garantuje radnu knjižicu na „lepe oči“, bez obzira na ocene iz škole ili sa fakulteta. Kod nas odavno škripi upravo u sferi primene teorijskog znanja. Sada su i u tom polju inicirane promene. Akademci i poslodavci će moći lakše i efikasnije da komuniciraju na obostranu korist preko Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu (
www.razvojkarijere.bg.ac.yu), koji je osnovan početkom decembra prošle godine na predlog Fondacije za kulturu i obrazovanje prestolonaslednika Aleksandra.

Ova saradnja je učvršćena i sporazumom koji su uoči ovog izdanja Prosvetnog pregleda u prisustvu prestolonaslednika potpisali rektor najstarije visokoškolske ustanove u Srbiji dr Branko Kovačević i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Slobodan Milosavljević.
Centar pomaže studentima da razviju veštine i steknu potrebna saznanja za rad i zapošljavanje, da steknu radno iskustvo tokom studija i upoznaju se sa poslovnim svetom i njegovim pravilima, ali i da nauče da razmišljaju na pravi način o datim mogućnostima. Takođe promoviše studente i diplomce Univerziteta u Beogradu kao buduće eksperte u različitim oblastima rada i BU kao vodeću instituciju za visoko obrazovanje u regionu.

Koliko je ovakva komunikacija privlačna studentima, vidi se i po podatku da je samo za dva meseca više od dvanaest hiljada akademaca posetilo sajt Centra, a da je dve hiljade lično došlo u prostorije u Bulevaru kralja Aleksandra 67 da se iz prve ruke informiše o onome što ih interesuje. Od momenta osnivanja do danas organizovano je oko pet stotina seminara i okruglih stolova, a sličnih skupova biće i ubuduće. Centar za razvoj karijere formirao je i posebnu službu za poslodavce kojima takođe neposredno nudi brojne usluge i promocije. Na skupu u Privrednoj komori najavljeno je formiranje sličnih centara i pri univerzitetima u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.
Pre pet godina u PKS je osnovan Centar za edukaciju i stručno obrazovanje, s idejom da privrednicima omogući savremenu i kontinuiranu poslovnu edukaciju iz oblasti menadžmenta i do sada je održano oko četiri stotine seminara, promocija, prezentacija i okruglih stolova iz preko 230 oblasti za više od deset hiljada polaznika.

Sporazum sa BU trebalo bi da donese beneficije svim korisnicima, a najavljena je i obostrano nastojanje da se problem nezaposlenosti svede na minimum.
- Promovišemo veoma važan i Srbiji preko potreban projekat - Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata. Sa aspekta privrede to vidim kao pomoć mladima pri izboru profesije kojom će se baviti, ali to će nam pomoći i u pronalaženju talenata i povezivanju sa poslovnom zajednicom. Ovim projektom promoviše se i značaj doživotnog učenja, čime ćemo moći da povećamo konkurentnost na svetskom tržištu - rekao je Milosavljević, uz napomenu da se PKS rado stavlja na raspolaganje.

Rektor Univerziteta u Beogradu podsetio je da su studenti BU preko Centra već uključeni u međunarodni projekat sa Univerzitetom u Notingemu i najavio da je u toku priprema za saradnju sa Perdju univerzitetom iz SAD, koji se ubraja među prvih pet univerziteta u Americi. Kada je govorio o povezanosti politike, privrede i obrazovanja, profesor Kovačević je upotrebio metaforu iz sportskog žargona. Političari stvaraju pravila igre, ali ne igraju utakmicu, privrednici sastavljaju timove koji će da igraju jer žele da ubiraju profit, koji deli država - a uloga obrazovne delatnosti je da stvara velike igrače. I upravo to je zadatak BU- da obrazuje velike igrače.
O. Nikolić


Antrfile:
DELATNOST I USLUGE

Centar za razvoj karijere i savetovanje pruža podršku u razvijanju sposobnosti, znanja i veština studenata koje su ključne za zapošljavanje, daje informacije o mogućnostima dodatnog obrazovanja, o stipendijama u zemlji i inostranstvu i ponudama za posao, povezuje akademce sa poslodavcima preko stručnih praksi i obuka u kompanijama i organizacijama u zemlji i inostranstvu...
Studenti u Centru dobijaju informacije o slobodnim radnim mestima, o honorarnim poslovima, mogućnostima za praksu i stručno usavršavanje. Visokoškolci mogu da koriste biblioteku, skriptarnicu, brošure, kompjutere, internet i info desk. Po ugledu na britanski model dobijaju savet mejlom ili telefonom, ali imaju mogućnost i da idu na duže konsultacije o onome što ih muči ili interesuje. U Centru takođe mogu da se obuče kako da naprave dobar plan za razvoj karijere ili na koji način da dođu do najbolje odluke, kako da se pripreme za intervju sa poslodavcem ili da napišu biografiju... Sve usluge su besplatne.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Fantastican projekat i jos bolji tim! Posetite prostorije Centra u zgradi Rektorata BU na Studentskom Trgu i uverite se!

Milijana

14 May, 2008 17:05

 

Post a Comment

<< Home