Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Thursday, April 26, 2007

Najbolji i najgori zakoni o internetu

Od početka šire primene interneta zakonodavci se trude da ga kontrolišu na sve načine, pa je tako i u najmoćnijoj državi sveta. Samo tokom 109 saziva američkog Kongresa, primera radi, u oko 1100 dokumenata pomenut je internet, a usvojene su stotine zakonskih akata koje ga regulišu.

Danas je ovaj korpus pravnih akata dovoljno obiman da bi moglo da se oceni koji propisi su uspešni, a koji nisu, odnosno koji od pravnih akata o internetu su dobri, a koji loši.

Erik Goldman (Eric Goldman) u tekstu The Best and Worst Internet Laws nudi moguću listu najboljih i najgorih propisa o internetu u SAD.

* Erik Goldman je asistirajući profesor prava na pravnom fakultetu (Školi prava) Univerziteta Santa Klara (Santa Clara University School of Law) i direktor je tamošnjeg Instituta za visokotehnološke zakone (High Tech Law Institute). Više od decenije bavi se cyber-zakonima, a i danas su njegova istraživanja usmerena na pravnu regulativu interneta.