Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Thursday, September 27, 2007

Bojazan ministarke o tehnološkom parku u Inđiji

Šteta za domaći IT?

Povodom informacije o ulaganju indijskog kapitala u opštinu Inđija, Aleksandra Smiljanić, ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo, izdala je sledeće saopštenje:

Juče je objavljena vest o velikoj investiciji u izgradnju tehnološkog parka u Inđiji. Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo Republike Srbije nije bilo uključeno u ovaj projekat, niti konsultovano. Ni na osnovu razgovora sa ministrom Mlađanom Dinkićem, ni na osnovu vesti iz medija, nije jasna sadržina ovog projekta. Nije jasno ko u šta ulaže, kao što nije jasno kakve će koristi od tog poduhvata imati građani Srbije i država.

Jedan od argumenata ministra Dinkića je da će to omogućiti zapošljavanje mladih u Srbiji. Prema saznanjima u našem Ministarstvu, nema problema sa zapošljavanjem u IT sektoru u Srbiji, posla ima za stručnjake koji hoće da rade u našoj zemlji. Nije jasno, takođe, ko će biti zaposlen u tehnološkom parku u Inđiji – građani Srbije ili stranci.

Uvažavam dostignuća IT sektora u Indiji i podržavam ravnopravnu saradnju s indijskim stručnjacima. Izražavam, međutim, bojazan da ako se ovaj projekat ne osmisli na pravi način, može da nanese štetu domaćoj IT industriji.