Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Tuesday, October 16, 2007

120 godina Astronomske opservatorije

Naučna konferencija na Građevinskom fakultetu i predavanje na Kolarcu

Povodom jubileja Astronomske opservatorije, naše najstarije naučne institucije – 120 godina od osnivanja (više informacija na www.aob.bg.ac.yu/centuries/index.php), u Maloj sali Kolarčeve zadužbine popularno predavanje održaće verovatno najveći živi istoričar nauke, profesor Helge Krag (Kragh), profesor univerziteta u Arhusu.

U sredu 17 oktobra u 18 sati, u organizaciji Zadužbine Ilije M. Kolarca, Centra za predavačku delatnost i Astronomske opservatorije u Beogradu, gost iz Danske govoriće o istoriji nauke i prirode – „THE HISTORY OF SCIENCE AND THE HISTORY OF NATURE“ (na engleskom jeziku, bez prevoda). Ulaz je slobodan.

Krag je rođen 1944. godine i dosad je napisao nekoliko desetina knjiga i oko 200 naučnih radova na teme, pre svega, iz istorije kosmologije (najvažnija je sjajna monografija „Kosmologija i kontroverze“ /„Cosmology and Controversy“, Prinston, 1996./ o nastanku standardnog modela Velikog praska) i kvantne fizike (između ostalog, napisao definitivnu biografiju Pola Diraka, „Dirac - A Scientific Biography“).

Na sajtu Astronomske opservatorije Beograd nalazi se i detaljan program danas otvorenog (Građevinski fakultet) petodnevnog stručnog skupa „Proučavanje prirode kroz vekove“, koji je okupio veliki broj eminentnih stranih i domaćih naučnika.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home