Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Friday, October 05, 2007

Okrugli sto "Digitalna radiodifuzija u Srbiji do 2015.

U okviru 8. međunarodne konferencije o telekomunikacijama u savremenim satelitskim, kablovskim i radiodifuznim uslugama, TELSIKS 2007, održane od 26. do 28. septembra 2007. u Nišu, na inicijativu Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) organizovan je okrugli sto sa temom "Digitalna radiodifuzija u Republici Srbiji do 2015. godine.

Učesnici u diskusiji govorili su o svim aspektima uvođenja digitalne televizije: tehničkim, regulatornim, programsko-sadržajnim, komercijalnim, socijalnim, imajući u vidu da je rok za potpunu digitalizaciju televizije u Evropi 2015. godina. Da bi se taj rok ispunio, neophodno je da se u najkraćem roku reše dileme koje su izneli neki od učesnika i donesu odluke koje će omogućiti implementaciju digitalne televizije na tehnološki i finansijski efikasan način.

Na okruglom stolu donet je zaključak da proces prelaska sa analogne na digitalnu radio-difuziju treba obaviti do 17. 6. 2015. Da bi ovaj prelaz bio uspešan neophodno je da se odmah počne sa donošenjem odgovarajućih operativnih i normativnih akata, koji će definisati akcioni plan i dinamiku njegove realizacije. Kao osnovna normativna akta navedeni su Strategija razvoja digitalne radiodifuzije i Plan raspodele frekvencija, a naglašena je i potreba za usaglašavanjem Zakona o radiodifuziji i Zakona o telekomunikacijama sa savremenom regulativom u Evropskoj uniji.

Predloženo je inicijalno koordinaciono telo u sastavu:
1. Predstavnik Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo,
2. Predstavnik Ministarstva kulture,
3. Predstavnik RATEL-a,
4. Predstavnik RRA,
5. Profesor dr Irini Reljin, Elektrotehnički fakultet u Beogradu
6. Radiša Petrović, dipl. ing, tehnički direktor RTS-a
7. Profesor dr Bratislav Milovanović, Elektronski fakultet u Nišu

Ovo telo treba da inicira i koordinira aktivnosti u cilju donošenja navedene regulative koja će obezbediti uslove za nesmetanu tranziciju i početak rada digitalne radio-difuzije.

Na okruglom stolu je ukazano da svakako treba sagledati i mesto ostalih digitalnih servisa poput satelitske televizije, kablovske distribucije TV programa, kao i prodor televizije preko interneta (IPTV). Kvalitet i mnoštvo atraktivnih usluga koje nude novi multimedijalni servisi svakako će imati veliki uticaj na razvoj digitalne radio-difuzije.

Moderatori okruglog stola su bili profesor dr Jovan Radunović, predsednik Upravnog odbora RATEL-a, profesor dr Bratislav Milovanović, šef Katedre za telekomunikacije Elektronskog fakulteta u Nišu, profesor dr Milan Janković, izvršni direktor RATEL-a i Slobodan Đorić, član Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA).

Uvodna predavanja su održali profesor dr Irini Reljin sa Katedre za telekomunikacije Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Radiša Petrović, tehnički direktor Radio-televizije Srbije i Željko Mitrović, vlasnik Radio-televizije Pink.