Ovaj blog posvećen je razvoju informacionog društva u Srbiji. Tu možete naći informacije, tekstove i komentare na dešavanja vezana za ICT razvoj, Strategiju razvoja informacionog društva u Srbiji, kao i za WSIS, Svetski samit o informacionom društvu

Tuesday, February 27, 2007

Ubuntu Install Show

Mreža za slobodan softver, 4. mart u REX-u
Ubuntu Install Show

Prvi Ubuntu Install Show, u organizaciji Mreže za slobodan softver, održaće se u nedelju 4. marta od 14 sati u Kulturnom centru Rex. Tokom tri sata posvećenih ovom događaju, prisutni će se upoznati sa osnovim pojmovima vezanim za instalaciju GNU/Linux distribucije Ubuntu, kao i s radom lokalne zajednice posvećene ovom operativnom sistemu, a biće održana i tribina o slobodnom softveru. Sastaće se srpski Ubuntu LoCo tim, kojom prilikom će biti primljeni i novi članovi.



Ubuntu (www.ubuntu-rs.org) je slobodan GNU/Linux operativni sistem zasnovan na distribuciji Debian. Nova izdanja se objavljuju svakih šest meseci, a akcenat je stavljen na laku upotrebu i bezbedan rad. Uz njega se isporučuje i veliki broj aplikacija raznovrsnih namena. Ubuntu je slobodan i besplatan operativni sistem koji se bez ikakvih naknada može preuzeti sa interneta.


Mreža za slobodan softver je nevladina organizacija osnovana 2004. godine s ciljem da popularizuje ideju slobodnog softvera i GNU projekta u Srbiji. Mreža je pokrenula lokalni tim distribucije Ubuntu, redovno održava tribine i predavanja o slobodnom softveru, a najnoviji projekat je agregator blogova planet.fsnserbia.org. Organizacija duže od dve godine izdaje besplatni PDF časopis o slobodnom softveru GNUzilla (www.gnuzilla.info).

Friday, February 16, 2007

Otvoren Red Hat regionalni centar u Vršcu

Otvoren Red Hat regionalni centar u Vršcu
Open source – iz Srbije za region

Potpredsednik RedHat-a i generalni direktor za region Evrope, srednjeg Istoka i Afrike Verner Noblih istakao je posvećenost ove kompanije open source softveru, zapravo „dostupnosti tehnologije svima, a ne samo onima koji imaju najviše para“, prvenstveno stoga što troškovi koje klijent ima ne odlaze na plaćanje licence, već direktno na servise, odnosno usluge koje prima.
Menadžer IBM-a zadužen za razvoj poslovanja u regionu dr Rudolf Simer, ujedno i Linux „evanđelista“, objasnio je da rad na projektima otvorenog koda nije samo zajednički posao, već i zajednička ideologija, cilj kome samo udruženi mogu da stignu.
Ova dva stručnjaka predstavili su 15. februara Regionalni centar za podršku, istraživanje i razvoj (RCSRD) kompanije Red Hat za jugoistočnu Evropu, otvoren polovinom prošle sedmice u vršačkom centru Milenijum.
Centar će biti zadužen za klijente Red Hata u Srbiji i regionu, što obuhvata i Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju, Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku i Slovačku. RCSRD-om će upravljati jedini partner za premijsku podršku Red Hata u svetu, firma VDEL.
Jedan od glavnih proizvoda Red Hata je RedHat Enterprise Linux, a postoji i Red Hat distribucija Linuxa namenjena kućnim korisnicima, Fedora Core, koja je potpuno besplatna, preuzima se isključivo preko interneta, a nove verzije pojavljuju se svakih šest do osam meseci.
Kompanija je aktivni učesnik u projektu „Laptop za svako dete“ (One Laptop Per a Child) koji je pokrenuo Nikolas Negroponte, nekadašnji rukovodilac Masačusetskog instituta za tehnologiju, MIT, čiji je cilj opremanje škola jeftinim i funkcionalnim računarima za svakog učenika, u zemljama koje žele da se priključe ovoj akciji. Operativni sistem na ovim računarima biće upravo Linux Fedora Core.
Centar je rezultat projekta za stvaranje inkubatora za nove tehnologije pokrenutog 2005. na Beogradskom univerzitetu. Projekat je osnovan kao deo Razvojnog programa Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine u Srbiji. Prvi projekat inkubacije je započet u februaru 2006, kada su IBM, Red Hat i VDEL zajednički otvorili Linux Centar za inovaciju i obrazovanje na Fakultetu organizacionih nauka Beogradskog univerziteta. Ovaj inicijalni projekat je obezbedio obrazovanje, obuku i sertifikaciju za Red Hat i IBM tehnologije, što je pružilo potrebna znanja i za otvaranje RCSRD-a. Kroz naučno-istraživački rad, projekte, seminare i stručno obrazovanje FON odavno neguje nova znanja, potrebna za savremeno poslovanje, što će i nastaviti, podvukao je prof. Dušan Starčević sa ovog fakulteta. IBM će obezbediti RCSRD-u pristup svojim tehnologijama i bazi znanja, omogućavajući centru da ponudi pomoć za open source rešenja za IBM-ovu platformu. To će biti rezultat sledećeg projekta inkubacije koji je Fakultet organizacionih nauka dužan da započne u martu 2007, koji će takođe pomoći IBM i Red Hat. Ovaj treći projekat će stvoriti dodatne pomoćne usluge za RCSRD, koje će biti ponuđene celom regionu. Kompanije će promovisati „sigurnu inicijativu“ vlade, s obzirom da jedini imaju sertifikat o sigurnosti koji ispunjava „Opšte kriterijume 4+“ državnih organa SAD-a, NATO-a i Rusije.
Jovica Zarkula, predsednik opštine Vršac, rekao je da je odlična saradnja s vladom, ambasadom SAD, ali pre svega s kompanijama Red Hat i IBM, dovela do otvaranja razvojnog centra u ovom gradu – pre svega jer je biznis prepoznao plodno tle, dobre uslove koje im je Vršac ponudio: geografsku lokaciju, multietničko i multikulturalno okruženje, postojeću infrastrukturu, kvalifikovane kadrove i potencijal rasta srpskog tržišta i regiona u okruženju.
Ministar za nauku i životnu sredinu Aleksandar Popović pružio je podršku vlade ovom i sličnim projektima: - Kad radimo svi zajedno, država, velike firme iz inostranstva, ali u ovom slučaju i grad Vršac, koji je stvorio atmosferu u kojoj je jedan ovakav centar moguć, to je dokaz da sinergijski možemo da stvorimo dobar rezultat – rekao je ministar. On očekuje da od oko 30 ljudi, koliko je predviđeno da u centru radi ove godine, broj stručnjaka preraste u stotine, pa i hiljade, tokom narednih godina. - U znanje vredi ulagati, pametne države u znanje ulažu i ja verujem da će ova država i u budućnosti biti pametna, bar onoliko koliko je bila u proteklih pet-šest godina, što se tiče investicija u znanje – rekao je Popović.
Marija Endrjus, zadužena za komercijalni sektor u ambasadi SAD u našoj zemlji, izrazila je zadovoljstvo što će najbriljantniji mladi umovi Srbije biti u prilici da rade na sofosticiranoj američkoj tehnologiji. Impresivno je s koliko hvale firme iz Sjedinjenih Država govore o sposobnostima srpskih stručnjaka – dodala je ona, naglasivši značaj Beogradskog univerziteta i FON-a, kao jednog od partnera u poslu i mesta na kom se edukuju budući eksperti.
Zoran Purić, generalni direktor Regionalnog centra i predstavnik Red Hata za jugoistočnu Evropu, nekadašnji direktor Zavoda za informatiku i internet Srbije, smatra da poslovni model otvorenog koda značajno može da doprinese razvoju domaće IT industrije i da je prvi korak ka tome da se u roku od nekoliko godina udvostruči broj programera koji rade na razvoju open source projekata. Pomažući otvaranje RCRSD-a, svi partneri u projektu odlučni su da pomognu Srbiji i širem regionu u usvajanju tehnologija otvorenog koda, stimulisanjem razvoja i primenom open source softvera u Srbiji, stimulacijom obrazovnih programa u naučnim i obrazovnim institucijama kroz najnovije inovacije u IT industriji, te obezbeđenjem pomoći u premošćenju „digitalnog jaza“, putem razvojnog programa digitalne pismenosti u školama i zajednicama sa nižim nivoima primanja, kaže se u zajedničkom saopštenju kompanija Red Hat, IBM i VDEL, vlade Srbije i grada Vršca.

Labels:

Thursday, February 15, 2007

IDC IT Security Roadshow 2007

Prestižna konferencija o informacionoj bezbednosti – IDC IT Security Roadshow 2007
U svet iz Beograda

I za petogodišnji jubilej IT Security Roadshow manifestacije u centralnoj i istočnoj Evropi, analitička kuća IDC nastavlja tradiciju tradiciji dovođenja najkompetentnijih svetskih predavača u region. Od februara do aprila (s jednim događajem u septembru), glavna odlika programa biće predavanja i diskusije najuglednijih profesionalaca za IT bezbednost, IDC analitičara i eksperata regionalnih i lokalnih partnera.

„Šou“ je turneju počeo u Beogradu 13. februara, gde su govorili, između ostalih, i stručnjaci za bezbednost kompanija Cisco, APC, Internet Security Systems, Informatika, Logo. Konferencija je zatim održana u Bukureštu, Ljubljani i Kijevu, a do septembra će posetiti i sledeće gradove: Istanbul, Zagreb, Prag, Rigu, Skoplje, Talin, Budimpeštu, Bratislavu, Varšavu, Moskvu, Sofiju, Viljnus, Atinu, Sarajevo, Tel Aviv, Nikoziju i Beč.

Prema IDC-u, u 2007. izdaci za IT bezbednost će se povećati za oko četvrtinu u većini zemalja centralne Evrope. Osim toga, potrošnja za prenosive računare ­­– vodeću tehnologiju u mobilnosti – porašće bar za petinu – četiri puta više nego za stone računare, što ukazuje na to da će rešenja koja se odnose na bezbednost bežične komunikacije uskoro biti neophodna. Dodatno, provajderi mobilnih usluga proširili su svoje ponude u isto vreme kad i provajderi fiksnih linija, kako u poslovnom, tako i u kućnom okruženju.

"Procenti nas upozoravaju da se stvari brzo menjaju i da svaki korak napred u tehnologiji pridodaje nove opasnosti već postojećim," kaže Tomas Vavra, direktor za istraživanja u regionu. "Većina ljudi ne shvata da mnoge od novih tehnologija mogu biti unapred spremne pomoću inteligentne konstrukcije sistema i njegovog poboljšanja, koji predviđaju i nove slabosti.”

IDC IT Security Roadshow je forum koji pomaže kompanijama i organizacijama da iskažu sve svoje bezbednosne probleme i sretnu eksperte i „gurue“ za IT bezbednost, što omogućava temeljnije razumevanje IT bezbednosti i njegovu društvenu, političku i poslovnu povezanost, čime ga promoviše u “IT događajem godine” u mnogim zemljama, kažu u kompaniji IDC. Jedan od najatraktivnijih govornika bio je Sebastijan Šrajber, „etički haker“ koji je uživo prikazao ranjivost nezaštićenih bežičnih računarskih mreža, vozeći se kroz centre gradova u kojima gostuje – tako i u Beogradu. Zakonska ograničenja sprečavaju ga da „upada“ i u šifrovane mreže. Ostale teme bile su posvećene obezbeđenju radnih stanica, kancelarija i zgrada, zaštiti mreža od unutrašnjih i spoljašnjih pretnji, propisima zaštite podataka i mreža, preventivnoj bezbednosti i detekciji upada, hakerskim tehnikama i njihovom uočavanju, bezbednosti aplikacija i web aplikacija, kao i mobilnih i bežičnih mreža, oruđima i izazovima enkripcije, te krađi identiteta.

Predsednik Društva informatičara Srbije Nikola Marković govorio je o socijalnim aspektima bezbednosti u informacionom društvu, ukazavši pritom na brojnje pretnje koje se nadvijaju nad pojedincem i njegovom sigurnošću i privatnošću, ali i nad integritetom zajednice.